Youropia Flag

Απογοητεύομαι… Προβληματίζομαι…


Συνεχείς ειδήσεις, εξελίξεις που τρέχουν κι άλλοτε με προσπερνούν, άλλοτε με παρασύρουν, άλλοτε με καθηλώνουν. Κάποιες φορές κάτι σαν ανατριχίλα με διαπερνά κι άλλες πάλι νιώθω δέος. Μια ποικιλία συναισθημάτων να με κατακλύζουν και σκέψεις που με κάνουν να αναζητώ μια σανίδα, όχι σωτηρίας τόσο, όσο ελπίδας.


Απογοητεύομαι που η όποια κυβέρνηση μέχρι στιγμής, μία προς μία φάνηκαν ανάξιες των περιστάσεων. Απογοητεύομαι που η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται χωρίς ίχνος διδαχής από λανθασμένες κινήσεις του παρελθόντος. 

Απογοητεύομαι για τα ψέματα και την κοροϊδία που μας πλασάρουν σαν ντελικάτα προϊόντα κάποιας δημοφιλούς μάρκας. Απογοητεύομαι που η ατιμωρησία έχει γίνει must της σύγχρονης κοινωνίας και που η διαφθορά διαπρέπει, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια εξάλειψής της.

Απογοητεύομαι που το πολιτικό μας σύστημα αδρανοποιείται με κάθε νέα κοινωνικοοικονομική απόφαση για τη χώρα μας να λαμβάνεται από εξωγενείς παράγοντες, συντελώντας στην παθητικοποίησή του. Απογοητεύομαι που οι Έλληνες πολίτες μοιάζουν μαριονέτες κρατημένες σε ετοιμόρροπα σκοινιά. 

Απογοητεύομαι για όλους εκείνους που οι κόποι τους ανταμείφθηκαν στο ελάχιστο ή και καθόλου. Απογοητεύομαι για τις νεότερες γενιές που αναγκάζονται να βάλουν στην άκρη τα όνειρά τους και να συμβιβαστούν (προσωρινά;) με ένα σύστημα που τους παραγκωνίζει. Απογοητεύομαι για τη κοινωνία μας, που δίχως επιλογή εμπλέκεται ενεργά στα δρώμενα μιας τραγωδίας, όπου η λύτρωση ούτε καν αχνοφαίνεται εις βάθος χρόνου. 

Απογοητεύομαι που δεν μπορώ να είμαι όλα όσα θέλω να είμαι, να κάνω όλα όσα επιθυμώ να κάνω. Απογοητεύομαι που δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάτι καλύτερο έπεται της παρούσας χρονικής περιόδου. 

Και μέσα σε όλη αυτή την απογοήτευση, προβληματίζομαι…

Προβληματίζομαι, λοιπόν, για το αύριο, την ζωή μου, την κοινωνία μας, την εξέλιξη της χώρας μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. 

Προβληματίζομαι για το αν οι πολιτικοί τούτης της χώρας (ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας και κομματικής κατηγοριοποίησης) αντιλαμβάνονται πραγματικά την παράλυση στην οποία περιέρχεται ταχέως η χώρα μας, ή απλά λένε λόγια του αέρα, είτε για να στηρίξουν τις τακτικές που ήδη εφαρμόζουν, είτε για να διαμαρτυρηθούν κάνοντας χρήση της αντιπολιτευτικής τους ιδιότητας. Προβληματίζομαι για την προσπάθειά τους να υποτιμήσουν την κρίση του κόσμου.

Προβληματίζομαι για το αν ακούγονται όλες οι απόψεις και ποιες από αυτές αλλά και πόσο στοχοκατευθυνόμενες είναι. Είναι αντικειμενικές (όσο βέβαια μπορεί να είναι); Είναι ειλικρινείς; Λένε αλήθεια; Αναπάντητα ερωτήματα που ενισχύουν περίτεχνα τον προβληματισμό μου. 

Προβληματίζομαι για όλα αυτά που φαίνονται και δεν είναι, για όλα αυτά που φυλάσσονται εσκεμμένα κρυφά, για όλα αυτά που παρουσιάζονται τμηματικά ή αποκομμένα.

Προβληματίζομαι που οι περισσότεροι συμβιβάζονται και αισθάνονται ικανοποιημένοι έως τυχεροί (θα τολμούσα να πω), επειδή κάποιοι άλλοι δίπλα τους έχουν πολύ λιγότερα ή και τίποτα! 

Προβληματίζομαι που τρομάζω όταν αντιλαμβάνομαι ότι οι καταστάσεις με ξεπερνούν, καθώς τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητα φωτός και τα δεδομένα αλλάζουν αστραπιαία. 

Προβληματίζομαι εάν υπάρχει ή αν έχει απομείνει έστω και ένα ίχνος σθένους ή δύναμης  ψυχής στους Έλληνες να αντιμετωπίσουν την παρούσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Προβληματίζομαι για το αν ποτέ θα υπάρξει κάποιος πραγματικά άξιος να κυβερνήσει τούτο τον τόπο, κάποιος με σεβασμό απέναντι στον πολίτη και την προσωπική αξιοπρέπεια. 

Προβληματίζομαι για το αν θα υπάρξει κάποια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας τόσο των πολιτικών αρχηγών όσο και του λαού. Προβληματίζομαι για το αν το εγωιστικά κατευθυνόμενο προσωπικό συμφέρον παραχωρήσει κάποτε τη θέση του στην ιδέα του συνολικού καλού και σε μια πρακτική υπέρ του όλου. 

Ένας προβληματισμός με μια διαρκή αγωνία για όλους και για όλα. Ένας προβληματισμός διάχυτος και γεμάτος απογοήτευση. Ένας προβληματισμός με μια τάση δυσκολίας να εντοπίσει πηγές ειλικρίνειας και αλήθειας.

Σ’ έναν αγώνα μετ’ εμποδίων, λοιπόν, άλλωτε απογοητεύομαι… άλλωτε προβληματίζομαι… και μακάρι να ήμουν η μόνη.Νικολέτα Μπάραλη


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...