11&1 απαντήσεις για τα Όσκαρ!
Λίγες ώρες μόνο πριν την 83η απονομή, σας λύνουμε όλες τις απορίες για τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία!
1. Τι μέρα δίνονται τα βραβεία; Ισχύει η ίδια μέρα από την πρώτη χρονιά εμφάνισης τους;
Μέχρι το 1954 η απονομή των βραβείων πραγματοποιούνταν το βράδυ της Πέμπτης. Από το 1955 μέχρι το 1958 τα βραβεία παρουσιαζόταν την Τετάρτη, ενώ από 1959 μέχρι το 1998 παρουσιαζόταν το βράδυ της Δευτέρας, με μερικές εξαιρέσεις, όπως την απονομή του 1999 η οποία έγινε ημέρα Σάββατο. Το 2004, η απονομή μετακινήθηκε ένα μήνα νωρίτερα από τον Μάρτιο που ήταν το συνηθισμένο, για να είναι πιο ‘‘σχετικά’’ τα βραβεία με την εποχή και τα ratings.
2. Από ποιο κανάλι μεταδίδονται;
Τα Όσκαρ προβάλλονται τηλεοπτικά από το κανάλι NBC το οποίο έχει συμφωνία μέχρι το 2014. Παλιότερα τα είχε προβάλει το ABC.
3. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να είναι μια ταινία υποψήφια για το χρυσό αγαλματίδιο;
Η ταινία να είναι τουλάχιστον 40 λεπτά, να ανήκει στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος και να έχει προβληθεί κατά τη διάρκεια αυτού έστω και για μία μέρα έστω και σε μία αίθουσα στο Λος Άντζελες.
4. Έχει βραβευτεί κάποιος 2 συνεχόμενες χρονιές;
Τέσσερις ερμηνευτές έχουν καταφέρει αυτόν το σπάνιο οσκαρικό άθλο: η Λουίζ Ράινερ το 1936 και το 1937, ο Σπένσερ Τρέισι το 1937 και το 1938, η Κάθριν Χέπμπορν 1967 και 1968 και ο Τομ Χανκς το 1993 και το 1994.
5. Ποιος είναι ο μικρότερος και ποιος ο μεγαλύτερος ηλικιακά ηθοποιός που έχει τιμηθεί στην απονομή;
Ο νεαρότερος σε ηλικία ηθοποιός που πλησίασε το αγαλματίδιο ήταν ο 8χρονος Τζάστιν Χένρι, ο πιτσιρικάς του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» το 1979. Ωστόσο, κανείς ανήλικος δεν έχει κερδίσει στους άνδρες και ο 20χρονος το 1980 Τίμοθι Χάτον παραμένει ο ηλικιακά μικρότερος νικητής των Όσκαρ. Αντίθετα, τα κορίτσια φαίνεται ότι τα πηγαίνουν καλύτερα, αφού η 10χρονη το 1973 Τατούμ Ο' Νιλ κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου. Το 1975 ο Τζορτζ Μπερνς κράτησε το αγαλματίδιο, έχοντας συμπληρώσει τα 80 και έγινε ο γηραιότερος άνδρας ηθοποιός που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία. Την ίδια ηλικία είχε και η Τζέσικα Τάντι, όταν το 1989 βρέθηκε στην αγκαλιά του θείου Όσκαρ.
6. Η Ελλάδα πόσες φορές έχει βραβευτεί;
13 Όσκαρ έχουν καταλήξει σε ελληνικά χέρια στα 80 και πλέον χρόνια του θεσμού. (βλ. «Η ελληνική παρουσία στα Όσκαρ).
7. Σε ποιον ανήκει ο μεγαλύτερος ευχαριστήριος λόγος και σε ποιον ο μικρότερος;
Το ρεκόρ μεγάλης διάρκειας ευχαριστηρίου λόγου κατέχει ακόμη η Γκριρ Γκάρσον που κέρδισε το βραβείο καλύτερης α' γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Η κυρία Μίνιβερ» και μίλησε πεντέμισι(!) λεπτά όταν το Οσκαρ τής παρεδόθη το 1943. Πολλοί σημείωσαν τότε ότι η ομιλία της ήταν μεγαλύτερη από τον ρόλο της στην ταινία. Στην ακριβώς απέναντι όχθη βρέθηκε ο ηθοποιός Ρέι Μιλάντ που κέρδισε το βραβείο Οσκαρ τρία χρόνια αργότερα έχοντας παίξει έναν αλκοολικό στο «Χαμένο Σαββατοκύριακο» του Μπίλι Γουάιλντερ. Ο Μιλάντ, όταν παρέλαβε το Οσκαρ, έκανε μια υπόκλιση και χωρίς να πει λέξη έφυγε από τη σκηνή!
8. Αναβλήθηκε ποτέ τελετή των Όσκαρ;
Η τελετή δε ματαιώθηκε ποτέ. Πλημμύρες που έπληξαν το Los Angeles, ο θάνατος του Martin Luther King καθώς και η απόπειρα δολοφονίας ενάντια του Ronald Reagan θα αναβάλουν την απονομή για μια βδομάδα, δύο μέρες και 24 ώρες αντίστοιχα. Δε ματαιώθηκε ούτε όταν άλλες απονομές ματαιώθηκαν – όπως οι Χρυσές Σφαίρες – λόγω της απεργίας των σεναριογράφων.
9. Έχει πωληθεί ποτέ κάποιο αγαλματίδιο;
Το 1950 η Ακαδημία όρισε ότι, οι κάτοχοι των όσκαρ δεν έχουν δικαίωμα να τα πουλήσουν αν πρώτα δεν προσφερθούν να τα πουλήσουν για ένα (1) δολάριο στην Ακαδημία. Στην ουσία, δηλαδή, το όσκαρ ποτέ δεν ανήκει σε αυτόν που το κέρδισε. Πάντως, όσοι κατάφεραν -υπογείως- να πουλήσουν αγαλματίδια ή διέθεσαν όσκαρ κερδισμένα πριν το 1950, εισέπραξαν εξαψήφια ποσά σε δολάρια.
10. Υπήρξαν ποτέ ειδικές κατηγορίες;
Στις κλασσικές κατηγορίες των Όσκαρ έχουν κάποτε προστεθεί και αυτές της μιάς φοράς που δημιουργήθηκαν ώστε να βραβευθούν εκείνοι οι μοναδικοί άνθρωποι που με κάποιο τους επίτευγμα κατορθώνουν να δώσουν νέα ώθηση στην τέχνη του κινηματογράφου, όπως ο Μπέντζαμιν Μπερτ τζούνιορ που βραβεύτηκε για το σχεδιασμό των εξωγήινων και τις φωνές των ρομπότ στο "Πόλεμος των Άστρων" του 1977, και ο Τζον Λάσετερ, ως επικεφαλής της ομάδας της Πίξαρ που δημιούργησε το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ με τη χρήση υπολογιστών, την "Ιστορία των Παιγνιδιών" του 1995.
11. Τι είναι το τιμητικό βραβείο;
Το Τιμητικό Όσκαρ (αγγλ. Honorary Award, μέχρι το 1949 Special Award) είναι ιδιαίτερο βραβείο που απονέμεται από το Board of Governors της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Οι βραβευθέντες επιλέγονται με βάση τριών κριτηρίων:
• εξαιρετικό έργο ζωής
• σημαντικές συνεισφορές στην εξέλιξη της κινηματογραφικής ταινίας
• εξαιρετική συμπαράσταση στην Ακαδημία
Το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα, οργανώσεις ή και εταιρείες. Τα πρώτα χρόνια ήταν δυνατή επίσης και η απονομή σε συγκεκριμένες ταινίες. Μπορεί να απονεμηθεί σε μορφή του γνωστού βραβείου Όσκαρ αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή την οποία αποφασίζει το Board of Governors της Ακαδημίας. Άλλες πιθανές μορφές του βραβείου είναι π.χ. εκλογή επίτιμου μέλους ή απονομή μεταλλίου.
12. Γίνεται κάποιος να είναι αντίπαλος του ευατού του;
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα την ίδια χρονιά (1975) «διαθέτει» έντεκα υποψηφιότητες για τον «Νονό 2» και τρεις για το αριστοτεχνικό θρίλερ «Συνομιλία» (τελικά ο «Νονός 2» κέρδισε πέντε Οσκαρ και η «Συνομιλία» Οσκαρ σεναρίου)
Αφήστε το σχόλιό σας
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.