Youropia Flag

Τα παιδιά της η Ελλάδα, τα «τρώει».


Δεν ξέρω αν πρόκειται για κανιβαλισμό. Πάντως «κανιβαλίζουμε» όλοι σε αυτή τη χώρα. Θα έπρεπε να έχουμε Κανιβαλιστική Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική(;) Δημοκρατία. Μας ταιριάζει, νομίζω.


Κείμενο: Μιχάλης Ταμπακάκης

Φωτογραφία: Κατερίνα Πασπαλιάρη / youropia.gr

 

Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα άλλη μια δεκαετία του ’50 και του ’60. Ποτέ δεν  πίστευα ότι θα ζούσα αυτό που η μητέρα μου έζησε στα 16 της. Την ξενιτιά.  Αυτό που εκατοντάδες χιλιάδες  Έλληνες έζησαν. Μεγάλωσα με αυτές τις ιστορίες. Της ξενιτιάς. Την αναζήτηση για μια καλύτερη  τύχη στα «ξένα». Χρόνια δύσκολα τότε, άλλες συνθήκες, άλλα καθεστώτα, άλλα όνειρα. Όχι ότι, τώρα δεν ζούμε δύσκολες στιγμές.  Θεωρώ όμως, ότι  ζούμε ανάλογα γεγονότα.


Η αλήθεια είναι ότι μου πέρασε από το μυαλό, κάποια στιγμή, να την κάνω για τα «ξένα». Πώς όμως αφήνει κάποιος τον τόπο του; Με τί κότσια; Και γιατί; Σίγουρα μπορώ να απαντήσω μόνο σε ένα από αυτά τα ερωτήματα. Το γιατί. Γιατί η Ελλάδα, όσο υπέροχη χώρα κι αν είναι, «τρώει» τα παιδιά της. Εκεί  που λες ότι όλα είναι τέλεια, σου γυρίζει ένα χαστούκι και δεν ξέρεις από πού σου ήρθε.  Γιατί υπάρχουν «κακοί» άνθρωποι, άχρηστοι που δεν μπορούν να διαχειριστούν την εξουσία που τους δίνεται, γιατί  είναι ανίκανοι τόσα χρόνια να καταλήξουν σε ένα σύστημα Παιδείας αντί να «κόβουν και να ράβουν» κάθε χρόνο. Γιατί βαρέθηκα να τα τρώνε άλλοι αυτά που όλοι εμείς πληρώνουμε , για να έχουμε ωραίους δρόμους, καλύτερα νοσοκομεία, προνόμια.  Γιατί εδώ στην Ελλάδα, όλοι λένε ψέματα. Λέμε ψέματα ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί  η Ελλάδα μου, βρίσκει ως μόνη λύση, να επιβιώσουμε σαν κράτος, την μείωση μισθών, τις περικοπές και τη βαριά φορολογία σε μισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους, τη στιγμή που κανένας δεν έχει  να δώσει. Γιατί τα λαμπερά μυαλά, τους επιστήμονες, τους ευεργέτες αυτής της  χώρας,  τους σταυρώνει. Τους διώχνει στα πέρατα της γης. Και φυσικά διαπρέπουν στη νέα τους πατρίδα, «ριζώνουν», «ανθίζουν» και γίνονται ξακουστοί και επιτυχημένοι. Για όλα αυτά και άλλα τόσα, θέλω να την «κάνω».


Όπως την «έκανε» ένας καλός φίλος για Γερμανία. Το θυμάμαι ξεκάθαρα, «Φεύγω την άλλη Κυριακή» ,μου είπε. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Γιατί ξέρω, δεν πάει για δυο ή πέντε χρόνια. Έτσι είπαν όλοι.

 
Ίσως μια άλλη φορά για ‘μένα. Εγώ λέω να μείνω εδώ και να παλέψω. Θα μείνω εδώ να αποδείξω ότι υπάρχει δεύτερη ευκαιρία σε όσους την αναζητούν.







Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.







Σχόλια


Μιχάλης Ταμπακάκης στις 24/12/2010 03:15:13
Φίλε,nikkarad σίγουρα δεν είναι όλα "μαύρα" σε αυτή τη χώρα. Ευκαιρίες υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Και φυσικά δεν εννοούσα ότι κάποιος θα φύγει και θα πάει στο εξωτερικό για να γίνει διευθυντής. Κάποιος που πάει στην Γερμανία, ας πούμε, ανοίγει ένα μαγαζί και τελικά πετυχαίνει και ανοίγει και άλλο μαγαζί και μετά κι άλλο. Νομίζω ότι αυτός είναι επιτυχημένος και ας μην είναι διευθυντής κάπου κι ας μην έχει δέκα μεταπτυχιακά. Τα δούλεψε σε μια αγορά που είχε να του δώσει. Φυσικά και δεν είναι εύκολο να φύγει κάποιος και να πάει σε μια ξένη χώρα, μέσα σε μια στιγμή να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, μόνο και μόνο για να βρει την δουλειά που θέλει, ή να βρει δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασε. Γιατί κακά τα ψέματα ακόμα και ηλεκτρολόγος να είσαι...το έχεις σπουδάσει αυτό το πράγμα,μέσα από την σχολή ή την οικοδομή. Είμαι και εγώ παιδί της επαρχίας.Άλλο σπούδασα, άλλο ήθελα να κάνω άλλο βρήκα στην πορεία και έκανα. Στο ενδιάμεσο, ασχολήθηκα με πολλές δουλειές και οικοδομή που ανέφερες. Δεν το φοβήθηκα. Όμως τα τελευταία χρόνια ακόμα και αυτός ο τομέας έχει αποδυναμωθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν πολλοί την δουλειά τους. Ολοι αυτοί ή κάποιοι από αυτούς, εάν πήγαιναν σε μια χώρα με έντονη οικοδομική ανάπτυξη σίγουρα θα πετύχαιναν. Γιατί η επιτυχία δεν είναι μόνο να γίνεις επίστήμονας αλλά να βρείς μια δουλειά που να σε γεμίζει και να καταφέρεις να ζεις από αυτήν. Αυτό το μήνυμα προσπαθησα να περάσω μέσα από το κείμενό μου. Όσο για τη γενιά μας και τα πρότυπά της θα συμφωνήσω μαζί σου. Πολλοί δεν θέλουν να γίνουν ηλεκτρολόγοι και χτίστες κ.τ.λ. Είναι λυπηρό. Ξέρω από πρώτο χέρι πόσα μπορεί να κερδίζει ένας σωστός επαγγλματίας υδραυλικός και πόσο π.χ ένας απλός διευθυντής. Σίγουρα ο νικητής είναι ο υδραυλικός. Μπορούμε να "προκόψουμε" και γι αυτό άλλωστε, αν και μου πέρασε από το μυαλό να έφευγα κάποιοα στιγμή. Επιμένω να θέλω να μείνω στον τόπο μου. Είναι μεγάλη συζήτηση και χαίρομαι που συμμετέχεις. Θα αφιερώσω πολλά κείμενα μου στο μέλλον για αυτό το θέμα και πολλά άλλα και θα χαρώ να συμμετέχεις και τότε.
nikkarad στις 23/12/2010 15:13:24
Μάικ, εχεις μεγαλο δικιο για το οτι η Ελλαδα "τρωει" τα παιδιά της και οτι οσοι πανε στο εξωτερικο,αν οχι ολοι, ενα μεγαλο ποσοστο διαπρεπει! Το θεμα ειναι ομως οτι μπορει καποιος στην ηλικία σου ή στην ηλικια μου(αλλωστε στα ιδια ειμαστε :p ) που εχει συνηθήσει σ' ενα συγκεκριμενο τροπο ζωης, να αλλαξει τα παντα γιατι δεν βρισκει την δουλεια που του αρεσει εδω στην Ελλάδα. Δεν ξερω τι γινεται στα μεγαλα αστικα κεντρα αλλα στην επαρχια αν καποιος με ενα "απλο" πτυχιο δεν ψαχνει για διευθυντικη θεση με μισθους ανω των 1500€, κατα 90% βρισκει δουλεια, εστω και καπου χαμηλα. Αλλωστε τα παγια εξοδα στην επαρχια νομιζω οτι ειναι λιγοτερα απο τα εξοδα ενος μικρομεσαιου σε καποιο αστικο κεντρο, και το πιο σημαντικο ειναι το λιγοτερο στρες που εχει καποιος στην επαρχια. Ηδη βλεπω ατομα που φευγουν απο Αθηνα και Θεσ/νικη και ερχονται στο χωριο μου των 2500 κατοικων για δουλεια! Και για να τελειωνω, πιστευω οτι ενα απο τα προβληματα της γενειας μας και των επομενων γενιων ειναι ,εκτος απο την παιδεια που ειναι ελλειπεστατη (ας μην προχωρησω σ αυτο το θεμα γιατι θα τελειωσω αυριο), ειναι οτι ειμαστε φυγοπονοι! Γιατι; Γιατι κανενας δεν θελει να γινει ηλεκτρολογος,σοβατζης,υδραυλικος,τσαγκαρης κτλ διοτι ειναι δουλεια που καποιος πρεπει να κουραστει σωματικα κυριως και δεν εχει ιδιαιτερα μεγαλες απολαβες. Κ ετσι οπου και να γυρισεις βλεπεις αλλοδαπους να κανουν αυτες τις δουλειες, με αποτελεσμα μετα απο 3-4 χρονια οι ιδιοι να αγοραζουν αυτοκινητα των 20 και 30 χιλιαδων € και εμεις να τους ζηλευουμε και να τους αποκαλουμε κλεφτες! Καποιοι Ελληνες που προχωρησαν σε τετοιες δουλειες και το εκαναν με αισθημα ευθυνης και εργατικοτητας, τωρα βρισκονται σε πολυ καλο επιπεδο. Για να ολοκληρωσω, κατα την γνωμη μου αν καποιος εργαστει σκληρα και με μεθοδικο τροπο, αφηνοντας πισω εμπαθειες, μπορει ακομα και στην Ελλαδα του 2011 να προκόψει που λεγαν οι παλιοτεροι. Τα προβληματα ειναι για να τα ξεπερναμε. Αυτο μας κανει πιο δυνατους και καλυτερους ανθρωπους!
φμν στις 23/12/2010 13:13:25
μη φυγεις.. θα μαραζωσεις έξω...