Το τέλος της εποχής της ιδιωτικότητας

Ζούμε σε μια εποχή που το ανελέητο κυνήγι για τα προσωπικά δεδομένα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το internet μπορεί να έχει φέρει την επανάστασή του και δικαιωματικά να θεωρείται πλέον πέμπτη εξουσία, αλλά το τελικό του αποτέλεσμα μάλλον είναι αμφισβητήσιμο όταν με την εξάπλωσή του οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε βασικές προσωπικές μας πληροφορίες, οι οποίες βρίσκονται ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένες.
Και ενώ η δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βάζει τα δυνατά της χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο φόβος καλώς ή κακώς συνεχώς αυξάνεται και ένα βασικό ερώτημα έρχεται να μας απασχολήσει: Πως μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς σε ένα διαδικτυακό σύστημα που δεν είμαστε σίγουροι ότι δημιουργήθηκε για το καλό μας;
Μέχρι προσφάτως φοβόμασταν ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Η ανασφάλεια όμως φαίνεται ότι μεταφέρθηκε σε άλλο επίπεδο αφού το internet τελικά κατάφερε να μας ξεγελάσει. Πλέον δε χρειάζεται κανένα πρόσχημα για να βρεθούν οι πληροφορίες μας σε κοινή θέα, ούτε χρειάζεται να μας εξαναγκάσουν εφόσον από μόνοι μας πάμε και τις δημοσιεύουμε. Είναι εντελώς παράδοξο πως το facebook, ενώ δέχεται συνεχώς καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, έχει εξαπλωθεί με τόση μεγάλη επιτυχία και κέρδισε τόσο εύκολα την εμπιστοσύνη μας. Η κατάσταση είναι τραγελαφική. Κάτι για το οποίο υπάρχουν αρκετά στοιχεία και παραδείγματα για να το φοβόμαστε, συνεχίζουμε και το χρησιμοποιούμε ανεπιφύλακτα και χωρίς πολλούς ενδοιασμούς. Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για εθισμό, αφού ακόμα και όταν κάποιος είναι καλά ενημερωμένος, συνεχίζει άσκεπτα και χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Το facebook έχει μετατραπεί σε κάτι σαν τον Μεγάλο Αδερφό. Παράλληλα οι ανησυχίες μας και οι ανασφάλειές μας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και αυτό γιατί δε γνωρίζουμε όλα όσα θα έπρεπε. Για παράδειγμα, ελάχιστοι γνωρίζουνε για τις προσπάθειες του ιδρυτή του facebook πριν από περίπου ένα χρόνο να ανοίγει τους λογαριασμούς των χρηστών του σε δημόσια θέα, εάν δεν επέλεγαν οι ίδιοι το αντίθετο, όπως και για τις τελευταίες τροποποιήσεις στους όρους χρήσεις που έφεραν αντιδράσεις.
Άγνωστες παραμένουν στους περισσότερους και οι νέες καταγγελίες που ήρθαν στην επιφάνεια. Αυτές δηλαδή για την απόφαση των υπευθύνων της σελίδας να επιτρέπουν σε developers να αποκτούν πρόσβαση σε τηλέφωνα και διευθύνσεις χρηστών. Η πρόσβαση βέβαια αυτή δεν είναι εφικτή χωρίς την αντίστοιχη άδεια από τον χρήστη. Όμως είναι γνωστό ότι συνήθως οι περισσότεροι χρήστες περνούν βιαστικά τις οθόνες σχετικά με τις επιλογές απορρήτου και δεν προλαβαίνουν πολλές φορές να δουν περί τίνος πρόκειται. Κάτι βέβαια που εκμεταλλεύεται επανειλημμένα ο δημιουργός του facebook, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια συγκεκριμένη τακτική συνεργασίας με διαφημιστικές και άλλες εταιρίες. Επιτρέπει σε αυτές την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με έρευνες το Facebook και οι διαφημιστικές εταιρείες δημιουργούν από κοινού αυτόματα συστήματα που ανταλλάσουν πληροφορίες για τους χρήστες και μεταφέρουν όλα τα προσωπικά δεδομένα τους από τη μια βάση δεδομένων στην άλλη, εμπλουτίζοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες καταγραφές και δημιουργώντας καινούργιες καθημερινά.
Και δεν είναι μόνο το facebook αλλά και αρκετές άλλες παρόμοιες σελίδες που σου προσφέρουν δήθεν κοινωνική δικτύωση και ψυχαγωγία και τελικά σε εκμεταλλεύονται. Από το myspace και τις σελίδες γνωριμιών μέχρι και στα on-line παιχνίδια πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις μικρής ηλικίας, που δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου που διατρέχουν, πέφτουν στην παγίδα να δώσουν τα πραγματικά τους στοιχεία. Στοιχεία μάλιστα που μπορούν να φτάσουν όχι μόνο στα χέρια διαφημιστικών εταιριών, αλλά και οπουδήποτε αλλού και να τεθεί ακόμη και η ίδια τους η ζωή σε κίνδυνο.
Η ιδιωτική μας ζωή παραβιάζεται καθημερινά και η κατάσταση φαίνεται πως έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού τα προσωπικά μας δεδομένα μένουν απροστάτευτα με το internet να μην προσφέρει τίποτα άλλο παρά διαδικτυακές εκστρατείες διαμαρτυρίας για τις σελίδες που μπορούν να μας βλάψουν.
Μυρίσκος Άρης
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια...

Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.