Youropia Flag

Η καμαριέρα δεν πρόλαβε να στρως Καν.


Μια ατάκα που φέρνει ασυγκράτητα γέλια σε όλους μας.


Μια εικόνα ενός Στρος Καν δεμένου πισθάγκωνα με χειροπέδες, σερνάμενου από δύο όργανα της αμερόληπτης αμερικανικής αστυνομίας, ενώ ο ίδιος να μοιάζει συντετριμμένος και καταντροπιασμένος. Και ακολουθεί ο διεθνής περίγελός του και μια κατάντια που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει άλλος.

Συνελήφθη Κυριακή βράδυ, σε ένα ξενοδοχείο των Ηνωμένων Πολιτειών στο οποίο φερόταν να διέμενε για επαγγελματικούς λόγους, όμως μετά την καταγγελία και την πορεία που ακολούθησε η υπόθεση, οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ., κρέμασαν τον μέχρι πρότινος γενικό διευθυντή του οργανισμού, αποκαλύπτοντας πως καμία σχέση με υποθέσεις του οργανισμού δεν είχε η διαμονή του σε εκείνο το ξενοδοχείο.

Ακολουθούν οι πανηγυρισμοί του Νικολά Σαρκοζί, όταν πριν από 10 μέρες, η υποψηφιότητα του Ντομινίκ Στρος Καν, αυτού του πανίσχυρου μέχρι τότε άντρα, ως αντιπάλου του στις απερχόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, τον είχε κάνει να χάσει τον ύπνο του. Ο Στρος Καν, ένα χρόνο πριν και μόνο με την πιθανή αναφορά του ονόματός του ως προέδρου των σοσιαλιστών της Γαλλίας, εμφανιζόταν σίγουρος νικητής έναντι του Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα ολοένα πέφτει. Αντίθετα, ο Καν, ως τότε πάντοτε, φερόταν ιδιαίτερα δημοφιλής καθ’ ότι  αποτελούσε ένα τόσο σημαντικό και αδιάβλητο πρόσωπο, ως γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κρατούσε στα χέρια την οικονομία ολόκληρων χωρών, ώστε μόνο εμπιστοσύνη μπορούσε να εμπνεύσει.

Τελευταίο, ανώνυμο, χτύπημα… η φωτογραφία που απεικονίζει την καμαριέρα και η σπερματική εξέταση που πρόκειται να γίνει… Τελικά, ο Καν αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή επί χρηματικής αμοιβής, αφού οι δικηγόροι του άλλαξαν αρκετές φορές την υπερασπιστική γραμμή και κατάφεραν αυτό που επιθυμούσαν.

Αλλά όλα αυτά είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Η πτώση του πανίσχυρου Γάλλου σε ένα βράδυ.

Πώς η εξουσία διαφθείρει τους ανθρώπους; Πόσο πολύ τους διαφθείρει; Σκεφτείτε μόνο, ότι ο δημαρχούλης στο τελευταίο χωριό νομίζει πως με την δύναμη που διαθέτει μπορεί να εξουσιάζει τους πάντες και τα πάντα. Όχι ο Στρος Κάν, ο άνθρωπος που χειριζόταν την παγκόσμια οικονομία. Φανταστείτε τι νόμιζε για τον εαυτό του, πώς μπορούσε να διαχειριστεί την δύναμη του, ώστε να προσπαθήσει να ασκήσει την «εξουσία» του και σε μία τυχαία καμαριέρα, απλά για να επιβεβαιώσει την «δύναμη» του.

Ωστόσο ήταν γνωστή η αδυναμία του στο αντίθετο φύλο, αφού και στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί μία εξωσυζυγική του σχέση, την οποία είχε παραδεχτεί και η σύζυγος του ήταν, όπως και τώρα, στο πλευρό του.

Και έτσι σε μία νύχτα, κατέρρευσε. Κατέρρευσε ο κόσμος του, και ο κόσμος τον γείωσε απότομα. Τον ξεφτίλισαν όσοι και όσο μπορούσαν.

Και προφανώς δεν τον πήγαν μέσα μόνο από την καταγγελία της καμαριέρα. Σίγουρα κάτι απ’ όλα αυτά συνέβη αλλά, σίγουρα ακόμη τον περίμεναν στην στροφή. Και με την πρώτη ανοησία του, τον έπιασαν.

Και τώρα τον έχουν υπό συνεχή παρακολούθηση γιατί πιστεύουν πως μπορεί να αυτοκτονήσει; Από ντροπή; Ενώ το Δ.Ν.Τ άρει το άσυλο του; Η αμερικανική αστυνομία έχει αδιάψευστα στοιχεία για την ενοχή του ώστε να τον βάζει με την καταγγελία μονάχα σε ένα κελί με ναρκομανείς και κοινούς εγκληματίες; Η καμαριέρα ποια είναι; Και γιατί δεν δίνουν το όνομα της στο φως, τόσο εύκολα όσο έδωσαν του Στρος Καν; Ο Σαρκοζί; Οι πρώτες δηλώσεις του μετά την σύλληψη; Και, τέλος, η Ελλάδα; Ποιος θα κάνει πλέον τις μυστικές συμφωνίες με την Ελλάδα; Κι εμάς αυτή η σύλληψη τελικά μας βολεύει ή μήπως μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο;

Ερωτήσεις που πραγματικά δεν είμαι αρμόδια να δώσω απάντηση. Μα και ούτε φυσικά τις έχω. Όμως υπάρχουν, και υπάρχουν κι άλλες, όπως ο Στρός Καν ήταν τόσο ανόητος, ώστε αν ήταν συνωμοσία, όπως από πολλούς υποστηρίζεται, δεν την έβλεπε; Ή μήπως δεν είχε τα μέσα να την αντιμετωπίσει; Μμμ. Ίσως μάθουμε, ίσως κι όχι.


Στουγιαντζίκη Βάλια
 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Lonely στις 27/05/2011 13:03:46
tin alitheia pantos de tha ti mathoume pote :)