Youropia Flag

I Don’t!


'Εγινε και ο πολυαναμενόμενος «μεγάλος» γάμος και η Κέιτ Μίντλεντον είπε το “I do” στον πρίγκιπα Ουίλιαμ.


Ε, και; Εγώ πάντως δεν δέχομαι να κάτσω και να ασχοληθώ με ένα ψεύτικο παραμύθι, εσείς;


Για άλλη μια φορά η τηλεόραση (το μέσο που εφευρέθηκε για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας) απέδειξε περίτρανα ότι της αξίζει ο τίτλος χαζοκούτι. Μέχρι και σίριαλ τον κάνανε τον «μεγάλο» γάμο. Και όπως ήταν αναμενόμενο χιλιάδες άνθρωποι έκατσαν και είδαν από κοντά ή από τα σπίτια τους, πως είναι να σε κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα σου. Και από πάνω να γουστάρεις κι όλας και να χειροκροτείς. 

Και δεν μου προκαλεί τόση μεγάλη απορία, θυμό και αγανάκτηση που κάποιοι που ζουν στον δικό τους μαγικό και παραμυθένιο κόσμο έδωσαν ένα σωρό εκατομμύρια για να παντρευτούν, την ώρα που άλλοι πεθαίνουν από την πείνα. Ούτε το γεγονός ότι οι διευθυντές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποφάσισαν να δώσουν στο θέμα σημασία τεραστίων διαστάσεων και να το κάνουν πρωτοσέλιδο, κύρια είδηση και σίριαλ για μερικές μέρες. Όχι αυτά είναι φυσιολογικά. Η βλακεία είναι απολύτως φυσιολογική στις μέρες μας. Και στο κάτω κάτω αυτοί που διαχειρίζονται τα μέσα σου δίνουν αυτό που θες να δεις. Δεν αποφασίζουν αυτοί, αλλά εσύ. Για αυτό, εκείνο που με τρελαίνει είναι όλοι αυτοί που έκατσαν και είδαν τον «γάμο της χρονιάς». Και εδώ… αδυνατώ να δώσω κάποια λογική εξήγηση. 

Την ώρα που υπάρχουν τόσα σοβαρά θέματα να ασχοληθείς για ποιον λόγο να κάτσεις να δεις τον γάμο κάποιου  που τον έχουν θεοποιήσει και σε έχουν κάνει να πιστεύεις ότι είναι ποιο σημαντικός από σένα και ότι ο γάμος του είναι αυτός που εσύ πρέπει να ονειρεύεσαι; Από την στιγμή μάλιστα που πρόκειται για ένα άπιαστο αλλά κυρίως χωρίς νόημα όνειρο. Και αλήθεια από πότε ο γάμος έγινε ένα πολυτελές και πολυέξοδο τσίρκο για τα μάτια των άλλων; Τώρα θα μου πείτε ποιος πιστεύει πλέον στην ιερότητα του γάμου. Αν ήταν έτσι κανείς δεν θα ξόδευε χρήματα για αυτόν. 

Το ότι ο γάμος ενός ανθρώπου είναι μια ξεχωριστή μέρα και αξίζει να σπαταλήσει αρκετά χρήματα μπορώ να το δεχτώ. Και στην ουσία δεν είναι το θέμα τα λεφτά. Το πρόβλημα είναι πως μας έχουν κάνει να σκεφτόμαστε. Πως κατάφεραν να μας κάνουν να νιώθουμε ασήμαντοι μπροστά σε κάποιους βλάκες που έχουν χρήματα. Πως γίνεται στον 21ο αιώνα να διαχωρίζουμε ακόμα τους ανθρώπους ανάλογα με το εισόδημά τους και να βάζουμε στον καθένα ταμπέλα χρηματικής αξίας. Αυτό αδυνατώ να το δεχτώ.

Ε, λοιπόν εγώ σας το λέω και αν θέλετε πιστέψτε το και αν δεν θέλετε καθίστε και περιμένετε για τον επόμενο μεγάλο γάμο ενός δήθεν πρίγκιπα η κάποιου διάσημου.-Ούτε καν την σημασία της λέξης διάσημος δεν μπορώ να καταλάβω. Τι σημαντικό έχουν αυτοί και τι παραπάνω από τους υπόλοιπους για να θεωρούνται διάσημοι;- Την ώρα που εσείς κάθεστε και απολαμβάνετε τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ κάποιος άλλος, στο παρασκήνιο, έχει αποφασίσει πριν από σας για σας τι θα κάνετε, χωρίς καν να το πάρετε χαμπάρι. 

Την ώρα που κάποιοι μας κατακλέβουν, μας εκμεταλλεύονται, διασκεδάζουν και ζουν την ζωάρα τους εις βάρος μας. Την ώρα που άνθρωποι σκοτώνονται, την ώρα που ο πλανήτης σιγά σιγά καταστρέφεται. Την ώρα που χίλια δυο άλλα σκατά συμβαίνουν γύρω μας. Κάποιοι μας έχουν στήσει μπροστά στην τηλεόραση να βλέπουμε έναν μεγάλο γάμο, μια ψυχαγωγική εκπομπή, ψεύτικες ειδήσει…  Και εμείς αυτό το πράγμα το κάνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση. 

Ενώ λοιπόν μας έχουν δώσει  όλα τα υλικά αγαθά, μας έχουν κάνει να τα αγαπήσουμε και να τα χρυσοπληρώνουμε. Ενώ καταστρέφεται ο κόσμος γύρω μας, και εμείς έχουμε καταντήσει πιόνια των κύριων υπαίτιων, προτιμούμε παρόλα αυτά να μένουμε απαθέστατοι και να απαντάμε σ’ αυτούς που τα προξενούν όλα αυτά απλώς λέγοντας: Κάνε με ό,τι θες. Μόνο άφησέ μου την τηλεόραση, να βλέπω έναν σπουδαίο γάμο ή ό,τι άλλη βλακεία δείξει, την σύνδεση μου στο ίντερνετ και την καινούρια μου κινητάρα.  

Και ίσως αυτή να είναι η απάντηση στο ερώτημα ποιος σοβαρός άνθρωπος κάθεται και βλέπει τον γάμο του Ουίλιαμ. Όταν τον έχουν κάνει να πιστεύει ότι ο πρίγκιπας είναι πιο σημαντικός από αυτόν και πρέπει να τον δει. Ε, τότε αυτός ο άνθρωπος χάνει την αξία του. Δεν δικαιούται να τον αποκαλούνε άνθρωπο. Γιατί καταλήγει ένα ρομπότ. Ένα ζώο. Και τότε ακόμα και ένας βλάκας που ξοδεύει εκατομμύρια για τον γάμο του και οποιοσδήποτε άλλος βλάκας που σήμερα βγαίνει στην τηλεόραση και θεωρείται σημαντικός, τότε αυτός είναι πιο σημαντικός από αυτόν που κάθεται και τον βλέπει και ακούγεται λογικό να τον βλέπει.

Είμαι 19 χρονών και δεν ξέρω πως πρέπει να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Είμαι σίγουρος όμως ότι ξέρω ένα πρόβλημα που ανήκει στην ρίζα τους. Και αυτό δεν είναι άλλο παρά η τηλεόραση και η πλύση εγκεφάλου που μας έχουν κάνει. Δεν μπορώ λοιπόν να σας συμβουλέψω για το πως θα βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Σίγουρα αυτή όμως δεν θα γίνει καλύτερη βλέποντας στην τηλεόραση έναν πριγκιπικό γάμο με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας την στιγμή για έναν δικό σας, μεγαλειώδη γάμο σαν και αυτόν. 

Εγώ το μόνο που έχω να σας πω είναι να αγριέψετε. Να θυμώσετε. Να γίνει κατανοητό ότι είμαστε άνθρωποι με απέραντες δυνατότητες και ο κόσμος μας ανήκει και ότι το δικαίωμα του να είσαι άνθρωπος δεν μπορεί να στο καταπατήσει κανένας. Και ένα μεγάλο βήμα για να γίνει αυτό εφικτό είναι να κλείσουμε τις τηλεοράσεις μας η τουλάχιστον να γίνουμε πιο επιλεκτικοί σ’ αυτά που βλέπουμε. Γιατί πολύ απλά λαμβάνοντας υπ’ όψη την πλειονότητα των προγραμμάτων τις δεν έχει τίποτα απολύτως να μας προσφέρει.Άρης Μυρίσκος
 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...