Youropia Flag

Πόλεμος-πελεμίζω-πάλλω


Ο πόλεμος με την έννοια της αποκατάστασης της ομαλής ροής σε όλα τα πράγματα έχει σαφή όρια.


Συνήθως, οι άνθρωποι καταφεύγουν στον πόλεμο ως ύστατη λύση προκειμένου να αποκαταστήσουν την αρμονία και την ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ κρατών, κοινωνικών ομάδων ή των ίδιων μεταξύ τους. Αυτοί οι στόχοι πιο πολύ εικονικοί είναι ή μάλλον αφορμές παρά πραγματικά αίτια.

Σε κάθε εποχή ο πόλεμος έχει τον ίδιο στόχο αλλά εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να είναι είτε ψυχρός, εμφύλιος, αναίμακτος, θρησκευτικός είτε πυρηνικός. Τα αποτελέσματα του ωστόσο είναι πάντοτε τα ίδια. Εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι και κυρίως παιδικές ψυχούλες πεθαίνουν καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο χειμώνα του 2010, χιλιάδες ιρακινοί εξεγέρθηκαν και έχασαν τη ζωή τους, διότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια πρόκειται να τετραπλασιαστεί η παραγωγή πετρελαίου. Έτσι, το Ιράκ θα αντικαταστήσει τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, με αποτέλεσμα η Βαγδάτη να διαδραματίζει σταδιακά ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του μαύρου χρυσού. Επιπλέον, τον Ιανουάριο επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας. Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις απαιτούσαν δουλειές και νέες επενδύσεις. Οι Αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η αναταραχή ήταν απλά ένα έργο μιας «ομάδας εξτρεμιστών». Στην  προκειμένη περίπτωση, στις 30 Απριλίου, ο νεώτερος γιος του Καντάφι, Σαίφ αλ-Άραμπ, και τρία από τα εγγόνια του, σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ έπληξε με πυραύλους κέντρο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού στη συνοικία Μπαμπ αλ-Αζίζιγια», όπως ανέφερε ο διοικητής των Νατοϊκών επιχειρήσεων. 

Ίσως πολλοί άνθρωποι, να αισθάνθηκαν δικαιωμένοι με το θάνατο της οικογένειας του Καντάφι, όμως καλό θα ήταν να ‘’χτυπήσουν’’ τον ίδιο όχι τους δικούς του ανθρώπους, όσο μίσος και εκδίκηση και αν έχουν. Σε δήλωση του ο υποστράτηγος Μπουσάρντ, τόνισε ότι «όλοι οι στόχοι των επιδρομών είναι διαπιστωμένα στρατιωτικοί, δεν χτυπάμε πολίτες», ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι. Είναι πασιφανές λοιπόν ότι στα πλαίσια της καταδίωξης του δυνάστη Καντάφι, χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που δεν φέρουν καμιά ευθύνη. Η κατάσταση μάλλον έχει ξεφύγει όσο και αν τονίζει πως λυπάται για τους άδικους αυτούς θανάτους ο Νατοϊκός αξιωματούχος.

Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι στοχεύει την πολεμική μηχανή του Καντάφι, παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να προστατεύει τους αμάχους όπως δήλωσε και ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοσάτσεφ. Ποιος ξέρει μέχρι να συλλάβουν τον Καντάφι πόσοι ακόμα άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.

Όταν οι Η.Π.Α καταδίωκαν τον Μπιν Λάντεν ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Δεκατρία χρόνια πόλεμος, χιλιάδες σπατάλες σε όπλα, πυρομαχικά, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο Τζορτζ Μπους έτσι απλά έκλεισε το κεφάλαιο των «αντιτρομοκρατικών πολέμων». Ο Ομπάμα από την άλλη προσπαθεί τώρα να βελτιώσει την κατάσταση και να πείσει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ως κύριες αξίες της εξωτερικής τους πολιτικής τη «Δημοκρατία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα», και γι’αυτό δεν θα διστάσουν να βομβαρδίσουν τον οποιονδήποτε «δικτάτορα» τύπου Καντάφι.

«Ο πόλεμος είναι πατέρας όλων» σύμφωνα με τον Ηράκλειτο. Πολλές φορές χώρες με ιμπεριαλιστικές τάσεις, όπως η Αμερική, κρύβουν πίσω από τον πόλεμο τα συμφέροντά τους και προσποιούνται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αδύναμων λαών. Ως απόρροια όλων αυτών γίνονται οι διαμάχες, με τις ανθρώπινες ζωές να χάνονται έτσι απλά... Βέβαια η κατάσταση δεν αλλάζει τόσο εύκολα. Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Κλουβιδάκη Μαρία


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...