Youropia Flag

Ένας θάνατος, το τέλος μιας εποχής!


11 Σεπτεμβρίου 2001.


Ίσως η πιο τραγική μέρα της νεότερης ιστορίας. Το άθροισμα των νεκρών από τα τρομοκρατικά χτυπήματα των εχθρών της αμερικανικής δημοκρατίας στους περήφανους Δίδυμους Πύργους, αγγίζει τις 3.000. Θρήνος στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς μεταδίδεται live κάθε λεπτό των τραγικών εκείνων ωρών.

Η χειρότερη επίθεση και ταυτόχρονα το τελειωτικό πλήγμα που δέχτηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, ήταν εκείνη η μέρα. Η καταστροφή προήλθε, όταν δύο επιβατικά αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών “United Airines” και “American Airlines”, τα οποία είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες ισλαμικής καταγωγής, έπεσαν επάνω στον Βόρειο και Νότιο πύργο. Η διαφορά χρόνου ήταν σχετικά μικρή. Κατάφερε όμως και προκάλεσε την κατάρρευση του Βόρειου πύργου σε 1 ώρα και 42 λεπτά και του Νότιου πύργου σε 56 λεπτά μετά την πρόσκρουση, παρασύροντας στο θάνατο χιλιάδες πολίτες και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πέντε γειτονικά κτίρια.

Το καλά οργανωμένο αυτό χτύπημα οργανώθηκε από έναν «αδίστακτο» Σαουδάραβα εν ονόματι Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Στόχος του Μπιν Λαντεν ήταν να κλονίσει τις αμερικανικές αρχές ώστε να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Στο σχετικό διάταγμα που εξέδωσε, ιερό κάλεσμα για τους μουσουλμάνους, ώστε να σκοτώσουν οποιονδήποτε Αμερικανό πολίτη μέχρις ότου αποσύρουν την υποστήριξή τους από το Ισραήλ, ανταποκρίθηκε πλήθος πιστών, μιας και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε και δύναμη αλλά και τα μέσα να χειραγωγεί πλήθος κόσμου.

Και οι αμερικανικές αρχές σαφώς το ήξεραν αυτό, καθώς κατά τον Ρωσοαφγανικό πόλεμο ήταν ο επίλεκτός τους, ώστε να οργανώσει θύλακες αντίστασης χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ για την εδραίωσή τους στην περιοχή. Κι όταν πια ο Σαουδάραβας επαναστάτησε στην αμερικανική εισβολή στα αφγανικά πράγματα, ανακηρύχθηκε ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος του FBI ανά τον κόσμο.

Κατηγορήθηκε για διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις από τότε, καταζητούντο χρόνια ολόκληρα, είχε γίνει η εμμονή της κάθε αμερικανικής εξουσίας. Ειδικά μετά το χτύπημά του στους Διδύμους Πύργους, όπου το κίνητρό τους ήταν πιο δυνατό από ποτέ, αφού πια είχαν στο μέρος τους την οργή του αμερικανικού λαού και την ανοχή της παγκόσμιας κοινότητας. Ο Μπιν Λάντεν έπρεπε να πληρώσει για ό,τι είχε προκαλέσει…

Ώσπου την δεύτερη μέρα του Μαΐου ο Μπάρακ Ομπάμα σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ανακοίνωσε τον πολυπόθητο θάνατο του «στυγνού» τρομοκράτη. Ιστορικές στιγμές και πανηγυρικές εκδηλώσεις, ημέρα γιορτής για την επίτευξη του πολυπόθητου σχεδίου εξόντωσης του Μπιν Λάντεν που ταλάνιζε κάθε αμερικανική κυβέρνηση μέχρι και τότε. Κατά καιρούς είχαν βγει διάφορες φημολογίες για τον θάνατο του Σαουδάραβα ηγέτη της Αλ Κάιν τα, οι οποίες ωστόσο πότε δεν είχαν επιβεβαιωθεί ποτέ από κάποια επίσημη φωνή.

Η επιχείρηση έγινε αιφνιδίως από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σε έπαυλη που φερόταν να διαμένει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, και η έκβαση αυτής ήταν ο αιματηρός θάνατος του. Όπως ανακοίνωσαν πάντοτε, διότι πτώμα δεν υπάρχει, υπάρχουν ντοκουμέντα και φωτογραφίες. Πτώμα όμως όχι, μάλλον εξαυλώθηκε!

Ο Ομπάμα σε επίσημη δήλωσή του ανακοίνωσε πως δεν θα βγουν στο φώς φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την επιχείρηση δολοφονίας, για να μην προκληθούν αντιδράσεις, και κυρίως επιπλέον εξεγέρσεις βίας. Ωστόσο, μία εισαγγελέας πρόλαβε να επιβεβαιώσει την γνησιότητα της πιο δημοφιλούς φωτογραφίας που φέρεται να απεικονίζει τον Μπιν Λάντεν αιμόφυρτο και νερκό, η οποία τραβήχτηκε από τους αμερικανούς στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Πόσο τραγικό όμως είναι να χορεύεις πάνω από ένα πτώμα; Ό,τι και να χει κάνει αυτός ο άνθρωπος, είναι θλιβερό να στήνεις ένα θέατρο πάνω στο θάνατό του. Έμοιαζαν θέατρο οι δηλώσεις του Ομπάμα, οι αντιδράσεις της Κλίντον και τα τραγελαφικά κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας πανηγυρίζοντας τον θάνατο του Μπιν Λάντεν και θεοποιώντας τον Ομπάμα. Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου μάλιστα μετά την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης δολοφονίας του Σαουδάραβα εκσφενδονίστηκε κατά 11 μονάδες.

Δεν ήταν θέατρο σαφώς και κανένας δεν προσποιήθηκε από τους πολίτες που αυθόρμητα ξεχύθηκαν στους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο για να πανηγυρίσουν το θάνατο του τρομοκράτη Μπιν Λάντεν, γιατί αυτοί πόνεσαν, γιατί αυτοί θρήνησαν τους χιλιάδες χαμένους τους. Τον Ομπάμα, και πριν από αυτόν τον Μπους, απλά τον ενοχλούσε και έπρεπε να τον ξεφορτωθεί. Μόνο το γεγονός ότι εξαπέλυσαν ένα ανθρωποκυνηγητό χρόνων για να πιάσουν έναν άνθρωπο τον οποίο κάποτε χρηματοδοτούσαν για να κάνει τις δουλειές τους, μας βάζει όλους σε σκέψεις. Τα γεγονότα τους αποκαλύπτουν. Δεν ψάχνει κανείς να κατηγορήσει τον θυμό των αμερικανών, αλλά την ανοχή των πολιτικών αρχηγών μπροστά σε μια ανεκδιήγητη δολοφονία που δεν θα εξευμενίσει τα πνεύματα, αλλά θα τα ωθήσει σε τερατουργήματα και ανοσιουργήματα. 


Βάλια Στουγιαντζίκη
 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Το όνομά σας... στις 09/05/2011 20:55:05
Συγχαρητήρια στην άξια αρθρογράφο. Μπράβο Βάλια.