Λόγος απόλυσης: facebook
Το πιο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέσω internet ή αλλιώς facebook, έγινε αιτία για μία εργαζόμενη αεροπορικής εταιρείας να χάσει την δουλειά της.
Την απόφαση των ανωτέρων της μάλιστα δικαίωσε και το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών επίσης νομιμοποίησε εν γέννει την απόλυση υπαλλήλων λόγω ενασχόλησής τους με ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι και το facebook, αλλά και το my space, το twitter, και άλλα πολλά, καθώς άλλωστε καθημερινά γεννιούνται πρωτότυπες ιδέες για να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους, διαδικτυακά πάντα.
Όσον αφορά όμως στην συγκεκριμένη εργαζόμενη, από όσες πληροφορίες διοχετεύθηκαν στα blogs, τα portals και γενικότερα στα ΜΜΕ, είχε λάβει bonus, λίγα μόλις χρόνια πριν, λόγω καλής επίδοσης στον εργασιακό της τομέα, που ήταν η γραμματειακή κάλυψη του Γενικού Διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας για περισσότερα από 22 χρονια. Η χρηματική αυτή επιβράβευση της δόθηκε μόλις το 2008, πριν φυσικά ξεσπάσει το ελληνικό τσουνάμι «οικονομική κρίση». Σαφώς μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια το facebook έχει κατακλύσει κυριολεκτικά τις ζωές μας. Μέχρι πρότινος ακόμη και ως λέξη έμοιαζε άγνωστη, ενώ πλέον αποτελεί το άλλο «τσουνάμι» που πλήττει την ελληνική, και όχι μόνο, κοινωνία και παρασύρει ως φαίνεται και εργαζομένους.
Αν και είχε προηδοποιηθεί πολλάκις από τους ανωτέρους της για πιθανή της απόλυση λόγω της κακιάς της συνήθειας να επισκέπτεται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατά την ώρα εργασίας της, μιας και επανειλημμένα είχε δώσει δικαίωμα, εκείνη αποδεικνύεται πως επέμενε. Κάποια στιγμή μάλιστα Γεν. Διευθυντής και Διευθυντής Πωλήσεων την «έπιασαν στα πράσα». Ωστόσο αναρωτιέμαι, πόσες ώρες μπορεί να σπαταλούσε στο facebook ώστε να αμελούσε τα εργασιακά της καθήκοντα σε τέτοιο βαθμό που εν τέλει να οδηγηθεί στην απόλυση της;
Σίγουρα δεν ξέρω την απάντηση. Ξέρω όμως πως όλοι μας έχει χρειασθεί κάποια στιγμή να κάνουμε μια δουλειά και επειδή προηγουμένως έχουμε ανοίξει το facebook, αν δεν είναι και μονίμως ανοιχτό, όπως ισχύει για κάποιους, χασομερίσαμε πολύ ή ίσως δεν την κάναμε και καθόλου. Οπότε ναι, μου φαίνεται πράγματι εφικτό. Και ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει όταν όλοι, και είμαι αφοριστική σε αυτό, έχουμε και κάποιου είδους σελίδα στο internet ή τουλάχιστον έχουμε μπει στην λογική του να δημιουργήσουμε μία!
Πλέον παιδιά δημοτικού έχουν το δικό τους προφίλ στο facebook, πολλά tags σε φωτογραφίες, εκατοντάδες φιλους και πολλούς από αυτούς άγνωστους, αμέτρητα posts στα wall τους και ένα κινητό, πάντα σύγχρονης τεχνολογίας, οπλισμένο να βγάλει μία ακόμη φωτογραφία που θα μπει «φωτογραφία προφίλ» με άπειρα likes και comments από κάτω. Και πώς να γίνει αλλιώς αφού αν δεν έχεις facebook είσαι nerd.
Ή ακόμη, όταν βγαίνεις για ποτό με την παρέα σου και σε πλησιάζει ένα νόστιμο αγόρι θεωρείς δεδομένο πως, εάν όλα πάνε καλά, την επόμενη μέρα θα μιλήσετε στο chat, αφού πλέον δεν σε ρωτάνε τον αριθμό του κινητού σου, αλλά το προφίλ σου στο facebook ή το twitter αντίστοιχα, μιας και είναι κι αυτό η νέα τρέλα της εποχής μας. Να γίνεις follower κάποιου. Εε, και ναι αφού θα μιλήσετε κάποιες φορές στο chat, ίσως κάποια στιγμή βγείτε και για καφέ, αφού πρώτα έχεις δει όλες τις φωτογραφίες του, έχεις ψάξει τους φίλους του και έχεις μάθει τι μουσική ακούει.
Μα δεν είναι τρελό; Αλλά ποιος μπορεί να κατηγορήσει κάποιον που το κάνει όταν λίγο ή πολύ έχουμε μπει όλοι σε αυτό το τρυπάκι της αναγκαιότητας τέτοιων σελίδων. Άλλωστε πρόσφατα ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο επισήμανε πως πλέον μέσω facebook μπορεί να βρεις και δουλειά, ή και ακόμη εάν δεν έχεις, θα δυσκολευτείς να βρεις. Και πόσο δελεαστικό ακούγεται αυτό σε μια κοινωνία που μαστίζεται από ανεργία.
Το σίγουρο είναι πως είναι εθιστικό και ίσως πλέον μοιάζει αναγκαίο για τις ζωές μας, την καθημερινότητα μας και τις κοινωνικές μας επαφές. Δεν ξέρω πράγματι αν θα μπορούσα να δικαιώσω την απόλυση της άτυχης εργαζόμενης. Σίγουρα δεν θα επικροτούσα την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά και σε καμία περίπτωση επίσης δεν μπορώ να της αποδώσω αποκλειστικές ευθύνες, ειδικά όταν ξέρω ότι ο προϊστάμενός μου το πρώτο πράγμα που κάνει με το που κάτσει στο γραφείο του είναι να ανοίξει το facebook το οποίο και δεν κλείνει ποτέ!
Bάλια Στουγιαντζίκη
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Noni Matanaki στις 10/05/2011 16:43:01
πόσο μου αρέσει αυτό το παγκόσμιο κουτσομπολιό των νεων!!!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.