Youropia Flag

Γιατί έτσι τους αρέσει!


Γιατί…Γιατί…Γιατί στους άντρες αρέσει τόσο το ποδόσφαιρο;


Μπορεί να ξεχάσει τα γενέθλιά σου, αλλά μπορεί να θυμηθεί με ακρίβεια όλους τους αγώνες, τα σκορ, τους σκόρερ, ποιος τραυματίστηκε, ποιος έβηξε, ποιος ξύθηκε σε κάθε αγώνα των τελευταίων δεκαπέντε ετών της ομάδας του. Μπορεί το σαββατοκύριακο να ξεμείνετε στην πόλη, επειδή παίζει εντός έδρας η ομαδάρα. Μπορεί να ξοδέψει τα τελευταία του λεφτά για ένα εισητήριο ποδοσφαιρικού αγώνα. Ξέρω κοπελιά, όλα αυτά κάνουν τα νεύρα σου ζαρτιέρες... Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τους αρέσει τόσο το ποδόσφαιρο;


Στο βιβλίο των Allan και  Barbara Pease με τίτλο "Μα γιατί δε με καταλαβαίνεις;" ,  υποστηρίζεται πως αυτό (όπως και πολλά άλλα "αντρικά" φαινόμενα), οφείλεται στην ίδια τη φύση, στην κληρονομιά που κουβαλάει το DNA τους από τον καιρό που ζούσαμε στις σπηλιές. Φαντάσου λοιπόν, τον άνθρωπο των σπηλαίων: Ψηλός, μυώδης, μακριά μαλλιά, μούσια, τρίχες παντού, βαρύς τύπος. Ουγκ. Ξυπνάει την ώρα που βγαίνει ο ήλιος, αρπάζει το ακόντιό του, συναντά τους υπόλοιπους άπλυτους έξω από τη σπηλιά και ξεκινάνε για κυνήγι. (Παραδέξου το, τα μαμούθ ήταν πολύ ογκώδη για να τα κυνηγάμε εμείς...). Έτσι δημιουργούνται οι πρώτες αντροπαρέες.
Στο κυνήγι τα πράγματα είναι δύσκολα, εκτός από τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, είχαν να αντιμετωπίσουν και πελώριους τριχωτούς εχθρούς. Μια λάθος κίνηση πιθανόν να κόστιζε τη ζωή τους. Το πράγμα χρειαζόταν κάποιες δεξιότητες που, θέλοντας και μη, αναπτύχθηκαν στους άντρες των σπηλαίων.  Οργάνωση, πρακτική σκέψη, σχέδιο, στρατηγική, καλή αίσθηση του χώρου, γρήγορα αντανακλαστικά. Πώς αλλιώς να σκοτώσεις ένα θηρίο που ζυγίζει δέκα έως είκοσι φορές περισσότερο από σένα;
Αυτά τα χαρακτηριστικά, λίγο ή πολύ, έχουν κληροδοτηθεί μέσω του γενετικού κώδικα και στα σημερινά αρσενικά. Αυτό τους κάνει -σε γενικές γραμμές- ικανότερους από τις γυναίκες σε κάποια θέματα και -πάλι σε γενικές- γραμμές εντελώς ανίκανους σε κάποια άλλα. Και η διαφορετικότητά μας είναι αυτή που μας έλκει να είμαστε μαζί: εξυπηρετούμε διαφορετικές ανάγκες, έχουμε άλλες ικανότητες που αλληλοσυμπληρώνονται εξυπηρετώντας την ισορροπία της φύση.


Είναι, επομένως, πολύ λογικό να ασχολούνται, να εκτιμούν και να θαυμάζουν πράγματα που έχουν να κάνουν με αυτές τις δεξιότητες. Έχεις δει πολλές φορές κάποιον άντρα να θαυμάζει πόσο πολύ ταιριάζει το φόρεμά σου με τα παπούτσια σου; Δε θα το κάνει ενδεχομένως ποτέ. Δεν είναι στη φύση του. Συμπάθησέ τον όπως είναι, όπως καλά θα κάνει κι εκείνος να συμπαθήσει το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.
Κι αν δε σε πείθουν όλα αυτά, πάρε ένα μπαλλάκι και προσπάθησε να πετύχεις ένα στόχο. Πόσες από τις φορές που σημάδεψες το πέτυχες; Αν δεν είσαι αμαζόνα, φαντάζομαι όχι πολλές. Σκέψου πως οι ποδοσφαιριστές ανταλλάσουν πάσες με τα πόδια, τρέχοντας, σε μακρινές αποστάσεις  και υπό την πίεση των αντιπάλων. Είναι σαν να βάφεσαι μέσα σε σκάφος, σε θάλασσα με δέκα μποφόρ, με τον καπετάνιο να προσπαθεί να σε κουτουπώσει, ταυτόχρονα να τρέχεις πανικόβλητη να του ξεφύγεις και τελικά το αποτέλεσμα να είναι σαν να σε έβαφαν πέντε μακιγιέρ για εξώφυλλο στο Vogue. Ε, του πούστη. Είναι να μην το θαυμάσεις;!


Ζήτω η μπάλα.
Ζήτω η μπύρα.
Ζήτω η πίτσα.


MarilynΑφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...