Youropia Flag

Μήλο ψητό με κρέμα


Μετά από μια συναυλία, έναν Ιούνιο...


Μετά από μια συναυλία, έναν Ιούνιο, στην εξωτική Πτολεμαΐδα, με τους Μαχαιρίτσα, Παπακωνσταντίνου, Ζουγανέλη και… της αφεντιάς μου, γνωρίστηκα με τα παιδιά που εκδίδουν το Υ. (Ο μύθος Y.) Μεταξύ γύρου και μοχίτο, μου λένε τα παιδιά, «Ρε συ Δημήτρη, δεν παίρνεις μια στήλη στο περιοδικό;»
 
«Και τι να γράφω;» 
 
«Ό,τι γουστάρεις», ήταν η απάντηση.
 
Δεν το σκέφτηκα σχεδόν καθόλου για να απαντήσω τελικώς θετικά, διότι έχω σαν αρχή, να εκτιμώ και να στηρίζω οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται με αγάπη και μεράκι… Αποφασίσαμε λοιπόν απο κοινού να στέλνω, μεταξύ άλλων, συνταγούλες, αφού η μοίρα μου όρισε να γίνω στα γεράματα μαγείρισσα…!
 
 
Τον καλωσορίζουμε στη Youropia. 
 
 
 
 
ΜΗΛΟ ΨΗΤΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ
 

Υλικά, για 1 μερίδα:
 
1 ξινόμηλο
10 γρ. βούτυρο
2 κομμάτια σφολιάτας
ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα
μαύρες σταφίδες για γαρνίρισμα
για την κρέμα:
3 κρόκους αβγών
250 γρ. γάλα
35 γρ. ζάχαρη
10 γρ. κορν φλάουρ
1 γλυκάνισο αστερία
1 φρέσκια βανίλια
1 ξύλο κανέλας
για τη σάλτσα καραμέλας:
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. κρέμα γάλακτος
 
 
 
Διαδικασία: 
 
Ξεκινάμε με τη σάλτσα καραμέλας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει. Έπειτα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά. Έτοιμη η σάλτσα... την αποσύρουμε από τη φωτιά και ανάβουμε το φούρνο μέχρι να ετοιμάσουμε το μήλο.

Πλένουμε το μήλο καλά, το καθαρίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Στο φούρνο που έχει ψιλοζεσταθεί βάζουμε τα φύλλα σφολιάτας, για να ψηθούν. Κλείνουμε το φούρνο και παίρνουμε ένα μικρό φορμάκι μέσα στο οποίο ρίχνουμε τη σάλτσα καραμέλας και βάζουμε το μήλο μας. Προσθέτουμε και το βούτυρο μέσα στο φορμάκι, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

Αν στο μεταξύ τα φύλλα σφολιάτας έχουν γίνει ροδαλά και τραγανά τα βγάζουμε από το φούρνο και όσο το μήλο ψήνεται, ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών μαζί με το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ όλα μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το γλυκάνισο, την κανέλα και τη βανίλια, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε το αρωματισμένο γάλα στην μπασίνα με το μίγμα των υπόλοιπων υλικών, ανακατεύοντας καλά, να μη σβολιάσουν. Μετά μεταφέρουμε το μίγμα και πάλι, στην κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η κρέμα!

Σε ένα βαθύ πιάτο σερβίρουμε την κρέμα μας, από πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας, έπειτα το ψημένο μήλο και άλλο ένα κομμάτι σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ρίχνουμε τη σταφίδα μας γύρω γύρω και τελειώνουμε, περιχύνοντας σάλτσα καραμέλας. 
 
Καλή όρεξη και χρόνια πολλά σε όλους σας! Το Πάσχα, έρχεται.  
 
 

Δημήτρης Σταρόβας
 
 






Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.







Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...