Youropia Flag

Υποστήριξη: μια έννοια ξεχασμένη


Η υποστήριξη στις μέρες μας είναι μια παρεξηγημένη λέξη. Μερικοί φαίνεται να την μπερδεύουν με την εκμετάλλευση.


Αν προσπαθούσε κανείς να διασαφηνίσει τον όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψην του τα δεδομένα της τωρινής πραγματικότητας, σίγουρα δεν θα μιλούσε για ανιδιοτελή βοήθεια. Γιατί έτσι πάει σήμερα. Δίνω για να πάρω, βοηθάω για να βγω κερδισμένος. Ο καθένας για το τομάρι του και μόνο.

Εδώ και έναν χρόνο περίπου η χώρα μας έχει μπει σε ένα καθεστώς επιτήρησης με την κυβέρνηση να μοιάζει το πιόνι αυτών που ήρθαν να μας ρουφήξουν το αίμα.  Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις επιπρόσθετα μέτρα ζητά το κλιμάκιο της Τρόικα προκειμένου να εξοικονομηθούν άλλα 22 δις ευρώ μέχρι το 2015. Και αν νομίζετε ότι μετά τις ανακοινώσεις για αποκρατικοποιήσεις 50 δις ευρώ και τα νέα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για την εύρεση 2 δις ευρώ οι καινούριες απαιτήσεις των δανειστών μας θα είναι και οι τελευταίες, γελιέστε. Αυτή μάλλον θα είναι μόνο η αρχή. Διότι η χώρα μας αποκλείεται να ξεχρεώσει και να βγει ανεπτυγμένη στην αγορά το 2015. Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί όσα μέτρα και να πάρουμε…, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα αξιοποιήσει κατάλληλα (μόνο να σκεφτείτε τις οριζόντιες περικοπές που έγιναν μέχρι τώρα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Περικοπές που πλαγίως βοήθησαν πλαγίως διευθυντές και προϊσταμένους…, αφού τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν έγιναν αυξήσεις για αυτούς). Δεύτερον και κυριότερον: Το Δ.Ν.Τ. δεν ήρθε απλά για να βοηθήσει τη χώρα μας στα πλαίσια της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ήρθε για να πάρει στο διπλάσιο και στο τριπλάσιο αυτά που θα μας δώσει.

Και όπως παρακολουθούμε τις εξελίξεις ο φόβος και η ανασφάλεια μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο και αναρωτιόμαστε που πήγε αυτή η ξεχασμένη λέξη της βοήθειας και της συμπαράστασης. Γιατί πρέπει να υπάρχει τόση μεγάλη εκμετάλλευση για να υπάρχει και ισορροπία; Πως γίνεται οι κοινωνικοί και οικονομικοί αναλυτές να έχουν φτάσει στο σημείο να υποστηρίζουν ότι κάποιων -και μάλιστα στις περισσότερες φορές των πολλών-  τα συμφέροντα πρέπει να θυσιάζονται για χάρη κάποιων άλλων προκειμένου να λειτουργεί το σύστημα; Γιατί πρέπει μια κυβέρνηση φοβούμενη για την θέση της στην εξουσία, να πρέπει να οδηγεί τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις στην εξαθλίωση προκειμένου να συνεχίσει η ενίσχυση του καπιταλισμού;

Πραγματικά δεν μπορώ αυτή την στιγμή να σκεφτώ μια κυβέρνηση στον πλανήτη που να έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της και να βοηθάει την κοινωνία στην ανάπτυξή της (ουσιαστικά για να κάνει την δουλειά της, αυτό για το οποίο υποτίθεται πως υπάρχει). 

Και όσο πιο πολύ σκέφτομαι τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, τόσο πιο πολύ η οργή, η αγανάκτηση και το παράπονο μεγαλώνουν μέσα μου. Πολύ περισσότερο δε θέλω να σκέφτομαι πως νιώθουν οι σκληρά εργαζόμενοι με μηδαμινά οφέλη. Η διαφθορά έχει καταντήσει συνώνυμη με την πολιτική. Η κυβέρνηση έχει φέρει ένα μνημόνιο που κάθε άλλο παρά βοηθάει την κατάσταση και που εντελώς ειρωνικά της έχει κάτσει κουτί. Το «θύμα», δηλαδή το κυβερνών κόμμα, κατάφερε «αναγκαστικά» να καθιερώσει τις πιο επιβαρυντικές αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει ποτέ για τις κατώτερες τάξεις σε χρόνο μηδέν εξυπηρετώντας φυσικά τα συμφέροντά της. Και ενώ η χώρα μας βρίσκεται για άλλη μια φορά χρεοκοπημένη με χιλιάδες πολίτες να παλεύουν για την επιβίωσή τους, δυο θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί για να παρέχουν υποστήριξη, η κυβέρνηση και το Δ.Ν.Τ., κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Καταπατούν δικαιώματα, κερδοσκοπούν, εκμεταλλεύονται, εξευτελίζουν χωρίς όρια και φραγμούς. 

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και για την πολιτική ένα πράγμα ισχύει σίγουρα σήμερα: Δεν μπορεί να συνοδεύεται από έννοιες όπως βοήθεια, υποστήριξη, συμπαράσταση. Η πολιτική σήμερα υπάρχει για την εκπλήρωση ατομικών και ιδιοτελών σκοπών. Αυτοί που την έχουν επιλέξει ως επάγγελμα για να εξυπηρετήσουν το κοινό και δημόσιο συμφέρον είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και όσο υπάρχει το πολιτικό άσυλο και αυτή η συγκεκριμένη νοοτροπία, υγιής πολιτική για χάρη των πολιτών δεν πρόκειται να υπάρξει. 

 

Άρης Μυρίσκος 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...