Youropia Flag

Πάσχουμε κι από συνειδησιακό έλλειμμα...


(Eπίκληση στο ήθος του πομπού)


Μόνο θυμό μπορώ να νιώσω για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτή η χώρα. Κι όταν ακούω από τους «γηραιότερους» να επιρρίπτουν ευθύνες στην νέα γενιά, όχι σαφώς για την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για την αδράνεια και την ανοχή που δείχνουμε, γίνομαι απλά έξαλλη. Πως μπορείς να ζητάς από το παιδί σου να αντιδράσει όταν τόσα χρόνια μας έχουν διδάξει οι πάντες να προσπερνάμε και να ανεχόμαστε παθογενείς συμπεριφορές και μία κοινωνία μαθημένη στο ρουσφέτι; Όταν οι ίδιοι τους δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση; Δεν αντιδρούμε γιατί μας έχουν αδρανοποιήσει πλήρως, μας έχουν καταστρέψει κάθε όνειρο και ελπίδα.

Κύριε Πάγκαλε, ανεφερόμενος στις αποδοκιμασίες στο Παρίσι, είπατε: «Θέλανε να φύγω από την αίθουσα. Τι άλλο έκαναν οι Ες-Ες όταν έμπαιναν σε μία αίθουσα; Λέγανε να σηκωθούν όλοι οι Εβραίοι. Σηκώνονταν οι Εβραίοι και πέρναγαν έξω. Έτσι άρχισε ο χιτλερισμός στη Γερμανία». Έτσι σας έδειξαν αγανακτισμένοι Έλληνες του εξωτερικού που οδηγήσατε την χώρα σας όπως έκαναν αντίστοιχα και αυτοί που σας «γιαούρτωσαν». Αυτό ονομάζεται ένστικτο και όχι χιτλερισμός. 

Και όχι «δεν τα φάγαμε μαζί». Δεν γνωρίζω κανέναν, τουλάχιστον της ηλικίας μου, που να έφαγε μαζί σας και με τους ομοίους σας τα κρατικά κονδύλια, τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ή έστω μία μπριζόλα. Είναι τουλάχιστον ερειστικό να αποκαλεί ο κάθε πολιτικός τους Έλληνες εργαζομένους, του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, κοπρίτες. Και ειδικά εσείς με τις εμμονές και την διάπλασή σας!

Η επίθεσή μου αυτή προέκυψε όταν παρακολουθώντας την εκπομπή του Αλ. Παπαχελά άκουσα τις προτάσεις της κα. Ξαφά, πρώην Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ, με τις οποίες η χώρα αυτή θα βγεί από την κρίση. Απαιτεί από την κυβέρνηση, την άμεση αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, τις «οριζόντιες» και «κάθετες» μεταρρυθμίσεις, την δημιουργία επενδυτικών και θελκτικών κινήτρων από πλευράς ιδιωτών και άλλα ευφάνταστα μέτρα. Ωστόσο, αυτό που περισσότερο με σοκάρισε ήταν πως πρότασή της για να ελαφρυνθεί ο παθογενής δημόσιος τομέας ήταν η απόλυση τουλάχιστον 200.000 εργαζομένων της, διότι κατά την άποψή της είναι όλοι τους άχρηστοι, επομένως και αχρείαστοι. Δεν απάντησε όμως όταν της έγινε η ερώτηση με ποιον τρόπο θα απορροφηθούν αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι και πως η απόλυση τέτοιου αριθμού εργατικού δυναμικού θα οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάκαμψη. Και ο λόγος είναι σαφώς πως δεν υπάρχει λογική απάντηση σε μία τόσο λογική ερώτηση.

Κάτι τέτοια ακούει ο κ. Παπανδρέου και βιάζεται να εφαρμόσει ακόμη σκληρότερα μέτρα, χωρίς ωστόσο τα πολυπόθητα έσοδα από αυτούς, καθώς είναι φυσικό και επόμενο πως όταν κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον έναν άνεργο δεν δύναται να ανταπεξέλθει σε υπέρογκες επιβαρύνσεις. Αλλά το όνειρο αποπληρωμής του χρέους επιμένει να υποστηρίζεται ως εφικτό από τα στόματα των κυβερνητικών εκπροσώπων, κι όμως είναι κοινό μυστικό πως είναι αδύνατο!

Κι αναρωτιέμαι, προσπαθούν να μας γεμίσουν τύψεις, να μας φιμώσουν, να μας τρελάνουν; Όλοι καταλαβαίνουμε ποιος φταίει που φτάσαμε ως εδώ και ποια είναι η ακόλουθη πορεία. Η αντίδραση των κατοίκων της Κερατέας στα κυβερνητικά σχέδια δεν προήλθε από τίποτε περισσότερο παρά από την οργή που αισθάνονται έναντι της διάθεσης των αρχών να τους θάψουνε στα μπάζα.  Και όλα τα σενάρια περί οικολογικής χωματερής είναι προφανώς ανέφικτα στη χώρα μας. Πάντως κι αν είναι πρόθεση τους να πραγματώσουν ένα τέτοιου τύπου έργο (κάτι από Παρίσι), κανένας μας δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί. Πόσο μάλλον οι κάτοικοι της Κερατέας, αφού δεν υπάρχει ένα σαφές προσχέδιο που να αποδεικνύει τα λεγόμενά τους. 
 
Αυτό που θα ‘θελα να επισημάνω είναι πως πρέπει οι ιθύνοντες  να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούν πια να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη μας όσα μεγάλα λόγια κι αν πουν. Έχουν φέρει μόνοι τους, φυσικά και με την ανοχή μας, την χώρα μας σε μία ελεεινή κατάσταση που μόνο οργή προκαλεί σε όλους και εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, πολιτικοί και ψηφοφόροι, δεν πρόκειται όχι να βγούμε από την περιβόητη κρίση αλλά να πράξουμε τα βασικότερο όλων: Να συνεργαστούμε και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον. 
 
 
 Βάλια Στουγιαντζίκη 
 
 
 
* Αγανάκτηση και θυμός "τοποθετημένα" σε γραμμές... Το τέλμα όμως που «γλύφει» μήνες τώρα αυτή η χώρα είναι αποτρόπαια αισθητό και θα ‘ταν πραγματικά έλλειψη συνείδησης για όποιον δεν το βλέπει. Οι ευθύνες μοιράζονται σε όλους μας. Κυρίως όμως αποδίδονται σε εκείνους που είχαν να διαχειριστούν… την εμπιστοσύνη του κόσμου που τους ανέβασε σε θέσεις, τις οποίες και εκμηδένισαν παραδειγματικά. Η νοοτροπία του νεοέλληνα είναι αυτή που πηγαίνει αυτή τη χώρα πίσω. Ο ωχαδελφισμός και η κουτοπονηριά. Όσο δεν αποβάλλεται, μόνο ελλείμματα θα ‘χουμε να καλύψουμε...
 
 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...