Youropia Flag

Τα τρία πυρηνικά δυστυχήματα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα


Το Θρι Μάιλ Άιλαντ των ΗΠΑ τον Μάιο του 1979, το Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας τον Απρίλιο του 1986 και η Φουκουσίμα της Ιαπωνίας πριν λίγες μόνο ημέρες αποτελούν τα τρία μεγάλα ζοφερά δυστυχήματα της πυρηνικής εποχής. Στη συνέχεια θα επιχειρήσω να εξηγήσω υπό ποιες συνθήκες σημειώθηκαν οι εκρήξεις των εκάστοτε πυρηνικών αντιδραστήρων των τριών αυτών ιστορικών δυστυχημάτων με μοιραίες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα.


Στην Πενσυλβάνια στις 28 Μαρτίου 1979 ένας πυρηνικός αντιδραστήρας υπέστη βλάβη ατμογεννητριών. Το αυτόματο σύστημα ασφαλείας σταμάτησε την πυρηνική αντίδραση και ενεργοποίησε τις αντλίες ασφαλείας οι οποίες όμως δεν λειτούργησαν, καθώς από λάθος είχε μείνει ανοικτή μία (!) βάνα… Το καύσιμο υπέστη τύξη μερικώς καθώς έμεινε 4 ώρες χωρίς νερό πριν αποκατασταθεί το κύκλωμα ψύξης. Δέκα ώρες μετά την εκδήλωση του δυστυχήματος περίπου 300kg υδρογόνου εξεράγησαν στο κτίριο που αντιδραστήρα. Χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια για να υπολογιστεί η έκταση των ζημιών και ο κίνδυνος από αυτές. 45% των καυσίμων υπέστησαν τύξη και στη συνέχεια αναμίχθηκε με άλλα στοιχεία την δομής του αντιδραστήρα, σχηματίζοντας ένα μίγμα το οποίο αποκαλείται corium. Το περίβλημα του αντιδραστήρα άντεξε και δεν προκλήθηκε έκλυση υλικών απ’ευθείας στο περιβάλλον.

Ο αντιδραστήρας Νο. 4 λειτουργούσε από το 1983 και εξεράγη στις 26 Απριλίου 1986 στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας. Πρώτη και βασική αιτία ήταν ο ίδιος ο αντιδραστήρας, αφού οι σοβιετικές αρχές δεν είχαν δώσει την πρέπουσα σημασία στα προβλήματα ασφαλείας κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του συγκεκριμένου αντιδραστήρα, τύπου RBMK. Ο ανεπαρκής έλεγχος κατά τη δοκιμή ενός νέου συστήματος ψύξης, ήρθε και προστέθηκε ως αίτιο της φοβερής αυτής έκρηξης. Τέλος, το προσωπικό δε γνώριζε τον τρόπο για να σταματήσει έγκαιρα την καταστροφική διαδικασία. Σαν να μην έφθανε αυτό την επιτάχυνε με λάθος χειρισμούς. Μια μοιραία κλιμάκωση οδήγησε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στην κορύφωση της ισχύος, η οποία ξεπέρασε το 100πλάσιο της φυσιολογικής ισχύος του αντιδραστήρα. Οι ράβδοι αυτού εξεράγησαν λόγω υψηλής θερμοκρασίας ελευθερώνοντας το ουράνιο που περιείχαν. Μια έκρηξη ανατίναξε την οροφή του, βάρους 2000 τόνων. Αντίθετα με αυτό που συνέβη στο Θρι Μάιλ Άιλαντ και την Φουκουσίμα, στο Τσέρνομπιλ ο πυρηνικός αντιδραστήρας ήταν απολύτως εκτεθειμένος στην ατμόσφαιρα.

Στη Φουκουσίμα που αποτελεί το πλέον πρόσφατο θλιβερό γεγονός, ένας ισχυρότατος σεισμός σχεδόν 9 ρίχτερ -ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία, σε μια ιστορία 1040 καταγεγραμμένων σεισμών- και το τσουνάμι που προκάλεσε, οδήγησαν στο δυστύχημα της 11ης Μαρτίου. Λόγω της μεγάλης σεισμικής δόνησης διακόπηκε η ηλεκτροδότηση των σταθμών και των 6 αντιδραστήρων, εκ των οποίων οι 3 δεν λειτουργούσαν καθώς γίνονταν εργασίες συντήρησης αχρηστεύοντας το κύριο σύστημα ψύξης. Το σύστημα ασφαλείας ενεργοποήθηκε, αλλά τα τεράστια κύματα του τσουνάμι του προκάλεσαν βλάβη και η λειτουργία του διακόπηκε. Οι 3 αντιδραστήρες παρά το γεγονός ότι διεκόπη αυτόματα η λειτουργία τους, συνεχίζουν να θερμαίνονται με συνέπεια την μερική τύξη τους. Σημειώνονται μικρές εκρήξεις που προκαλεί η συγκέντρωση υδρογόνου όμοιες με αυτές στο Θρι Μάιλ Άιλαντ. Παράλληλα εκδηλώθηκε φωτιά μετά την ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιηθέντων καυσίμων με τον κίνδυνο έκλυσης ραδιενέργειας απ’ευθείας στην ατμόσφαιρα.

Η παγκόσμια ανησυχία είναι πια στραμμένη στον αντιδραστήρα Νο. 4. Ευχή όλων να αποφευχθεί η έκλυση του ραδιενεργού υλικού απ’ευθείας στην ατμόσφαιρα για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα το φαινόμενο του Τσέρνομπιλ και την τραγικές συνέπειές τους.


Όλγα Μάμαλη 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...