Youropia Flag

Μηδέν εις το πηλίκον!


Ιαπωνία 11 Μαρτίου 2011. Σεισμός 8,9 ρίχτερ. Τσουνάμι 10 μέτρων. 8 μέρες μετά. 6.405 νεκροί. 10.259 αγνοούμενοι. 2.409 τραυματίες. Αντιδραστήρας 3. Φουκουσίμα. Αντιδραστήρας 4. 50 εργάτες παλεύουν για το αδύνατο. Αριθμοί που θαμπώνουν με το μέγεθος τους. Προκαλούν δέος και συζητιούνται.


Μνημόνιο 1. Μνημόνιο 2. Μνημόνιο 3. Μνημόνιο 4. Ελλάδα 2005. Έλλειμμα 3,6%. Οκτώβριος 2009. Έλλειμμα 12%. Οκτώβριος 2010. Έλλειμμα 16%. Μάρτιος 2011. Ανεργία 14,8% πανελλαδικά. Αριθμοί που εξοργίζουν και απογοητεύουν. 
 
Νούμερα, ποσοστά, προσθαφαιρέσεις και διαιρέσεις. Κυρίως όμως πολλαπλασιασμός. Πολλαπλασιασμός της θλίψης, του θυμού, της απορίας και της αηδίας. Περισσότεροι νεκροί, περισσότερη ραδιενέργεια, περισσότερη απόγνωση. Πιο πολλές αντιδράσεις, πιο πολλές απεργίες, πιο πολλά εγκλήματα, κι άλλες πτωχεύσεις, κι άλλα λουκέτα. Δυο χώρες που βιώνουν την κατρακύλα τους. Πίστεψαν στην παντοδυναμία τους και αδιαφόρησαν για τις συνέπειες. Έχτισαν πάνω σε έδαφος σαθρό που τώρα υποχωρεί. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πόσο θα κρατούσε μήπως;
 
Η Ιαπωνία δέχθηκε το -μέχρι σήμερα- αποκορύφωμα της σεισμικής της ευπάθειας, ταρακουνήθηκε, γκρεμίστηκε και πλημμύρισε. Σχεδόν ευτυχείς θα ήμαστε αν αυτό ήταν το τέλος. Η διαρροή ραδιενεργών υλικών στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα συμπλήρωσε το σενάριο του τρόμου. Οι καιρικές συνθήκες επιτείνουν τις δυσκολίες για τους άστεγους της καταστροφής.  Η Ελλάδα δέχθηκε το -μέχρι σήμερα- αποκορύφωμα της απρονοησίας και της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, εκτέθηκε, ξεφτιλίστηκε και χαροπαλεύει. Σχεδόν ευτυχείς θα ήμαστε αν αυτό ήταν το τέλος. Οι μισθοί και τα επιδόματα περικόπτονται διαρκώς. Οι τιμές των προϊόντων τραβούν την ανηφόρα και το κοινωνικό κράτος μόνο κατ’ ευφημισμόν εξακολουθεί να λέγεται έτσι. 

Πρόκειται για περιπτώσεις εμφανώς διαφορετικές στην ουσία τους, αλλά απογοητευτικά όμοιες στην εξέλιξή τους. Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα, λέει η λαϊκή σοφία. Και πότε υπήρξε λανθασμένη για να είναι τώρα; Ακατάλληλα θεμέλια, προχειροδουλειά και η πεποίθηση πως μπορούν να καταφέρουν τα αδύνατα οδήγησε τις δύο χώρες στην κατάπτωση. Κι αν στην Ιαπωνία επρόκειτο εκ πρώτης όψεως για φυσική καταστροφή, το πυρηνικό βατερλό καταδεικνύει με το χειρότερο τρόπο τη μηδενική οικολογική συνείδηση και το βιασμό του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Αποκλειστικά και μόνο ανθρώπινα λάθη προκάλεσαν, βέβαια, το ελληνικό χάλι. Εξαιρετικά κοινό χαρακτηριστικό των δύο περιπτώσεων: η ελλιπής ενημέρωση και οι στρεβλοί καθησυχασμοί. Οι κατέχοντες εξουσία απέκρυπταν συστηματικά την αλήθεια από τους πολίτες. Ίσως από φόβο. Ίσως από ντροπή. Ίσως από απλή βλακεία. Σταδιακά αποκαλύπτονται στοιχεία που χειροτερεύουν τα δεδομένα και φασκελώνουν κατάμουτρα τους αισιόδοξους. Στην Ιαπωνία ήδη εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε τρόφιμα και στην Ελλάδα νέα μέτρα λιτότητας θα καταστήσουν απρόσιτα τα τρόφιμα. Από το «ελέγχουμε την κατάσταση» και το «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», βρεθήκαμε στο «μη χειρότερα».
 
Κι όμως. Αν οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί μας βγάζουν μηδέν εις το πηλίκον, προσοχή! Υπάρχουν και οι αρνητικοί αριθμοί!


 
Θεοδώρα Σαρίδου
 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Το όνομά σας... στις 24/03/2011 16:52:56
και μη χειρότερα! από ότι φαίνεται εκεί θα φτάσουμε και εμείς χωρίς φυσική καταστροφή, αλλά με πολιτική καταστροφή!