Youropia Flag

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην... Πάτρα!


Oι φετινές απόκριες με οδήγησαν στην Πάτρα, προκειμένου να βιώσω από κοντά την συναρπαστική εμπειρία του πιο δημοφιλούς ελληνικού καρναβαλιού και φυσικά ενός από τα γνωστότερα παγκοσμίως!


Ιστορικά σημειώνω πως το Πατρινό καρναβάλι έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε ο έμπορας Μερέτης διοργάνωνε φαντασμαγορικές γιορτές σπίτι του γεμάτες ξεφάντωμα και αποκριάτικο κέφι. Σαν θεσμός αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1860 με σαφείς επιρροές από τα Επτάνησα με τα οποία τότε η Πάτρα συνδεόταν στενά. Συνδυάζει στοιχεία από πολλές κουλτούρες, αλλά τελικά κυριαρχεί ο ελληνικός χαρακτήρας. Οι προετοιμασίες ξεκινούν από τον Ιανουάριο και διαρκούν έως την καθαρά Δευτέρα.     

Η τσικνοπέμπτη γιορτάζεται με άφθονο κρασί (κυρίως με την παραδοσιακή Μαυροδάφνη) και πολύ καλό φαγητό. Το τελευταίο Σάββατο πριν την Αποκριά γίνεται η παρέλαση των αρμάτων στους σκοτεινούς κεντρικούς δρόμους της πόλης με αναμμένους πυρσούς. Ο κόσμος που παρακολουθεί την παρέλαση συχνά ενσωματώνεται σε αυτή χορεύοντας και τραγουδώντας. Την Κυριακή της Αποκριάς καίνε τον βασιλιά Καρνάβαλο! Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα αποτελεί και την κορύφωση των καρναβαλικών δρώμενων. Την Καθαρά Δευτέρα μαζί με το πέταγμα του αετού διοργανώνονται διάφοροι διαγωνισμοί, καθώς οι ρυθμοί της πόλης κινούνται στο πνεύμα των προηγούμενων ημερών.
 
Τα μπουρμπούλια και το baby rally με τους λιλιπούτειους μασκαράδες ποδηλάτες έκλεψαν και φέτος, όπως ήταν αναμενόμενο, την παράσταση. Τα άπειρα πάρτυ που διοργανώνονται στα σπίτια και τα γεμάτα νυχτερινά στέκια της πόλης κάνουν το πατρινό καρναβάλι ακαταμάχητο!

Βολτάροντας στην πόλη αντικρίζω δρόμους κατάμεστους από ανθρώπους κάθε ηλικίας να περπατούν ή να χορεύουν. Οι περισσότεροι ενταγμένοι σε κάποιο γκρούπ με ειδική θεματολογία και την αντίστοιχη στολή, αλλά και πολλοί «ανεξάρτητοι» που κάνουν απλά την πλάκα τους. Από τον φούρναρη έως τον περιπτερά όλοι ανεξαιρέτως ήταν ντυμένοι μασκαράδες, κάθε μέρα! Είναι αλήθεια αξιοπρόσεκτο με πόσο ζήλο και γιορτινή διάθεση στηρίζουν την μεγαλύτερη παράδοση του τόπου τους…

Στους κεντρικούς, και μη, δρόμους  σε όλο το μήκος και πλάτος της πόλης δεσπόζει το κέφι, τα γλέντια, οι χοροί και η διάθεση για ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως. Η υπέρτατη ψυχική και σωματική εκτόνωση διαρκεί μέρες σχεδόν ακατάπαυστα με ελάχιστα διαλλείματα για ύπνο.

Από την φετινή καρναβαλική εμπειρία στην αχαϊκή πρωτεύουσα καταλήγω στο ότι τίποτα δεν θύμισε την τρέχουσα οικονομική δυσπραγία. Οι άνθρωποι λες και άλλαξαν για λίγο διάσταση και εισήλθαν με πάθος σε ένα παράλληλο σύμπαν χαράς και γλεντιού! Μοιάζει σαν το σώμα και η ψυχή όλων να αντιστέκονται σθεναρά στο πένθος που κάποιοι θέλησαν να μας επιβάλλουν. Το φετινό πατρινό καρναβάλι ξεπρόβαλλε σαν ηχηρό σύνθημα αισιοδοξίας κόντρα στην ελεγειακή ατμόσφαιρα που περιβάλλει ασφυκτικά τον ελληνικό λαό. Πατρινό καρναβάλι για πάντα!!! Με μοναδική προτροπή να υιοθετήσουμε όλοι την πλέον προσήκουσα περιπαικτική διάθεση απέναντι στην πολιτική και κοινωνική αποσάθρωση! Let’s party!Όλγα Μάμαλη
                                                                                                          
 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Το όνομά σας... στις 11/03/2011 14:33:08
koryfaio!!!!!