Youropia Flag

Μήπως πήραμε κι εμείς ένα μεζεδάκι;


Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Σωστό. Το πολιτικό σύστημα βρωμάει επίσης. Σωστό κι αυτό. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς εξανεμίστηκε μαζί με τα «λεφτά που υπήρχαν» προεκλογικά. Ακόμα πιο σωστό.


Η κακοδιαχείριση και οι υπεξαιρέσεις οδήγησαν τη χώρα σε άνευ προηγουμένου χάλι. Δεκάδες σκάνδαλα περιμένουν ακόμα την αντιμετώπισή τους και την τιμωρία των υπευθύνων. Οι υψηλά ιστάμενοι απολαμβάνουν μισθούς προκλητικούς, πολυτελή αυτοκίνητα, βίλες εκατομμυρίων ευρώ και διακοπές άλλων τόσων. Στον αντίποδα, οι μισθοί και οι συντάξεις καψαλίζονται ωσάν το βασιλιά καρνάβαλο. Τα μνημόνια ξαφνικά αυγάτισαν και έγιναν τέσσερα (προς το παρόν τουλάχιστον), ενώ η λιτότητα ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Κάποιοι έφαγαν, ήπιαν, τραγούδησαν και στέλνουν το λογαριασμό σε μας. Όλα αυτά είναι κατακριτέα. Συμφωνώ απολύτως, ρητά και κατηγορηματικά και το ξεκαθαρίζω από την αρχή, προς αποφυγή παρεξηγήσεων στην πορεία.

 

Ποιοι είμαστε, όμως, εμείς που θα πληρώσουμε ρεφενέ τα σπασμένα; Μήπως έχουμε κάνει κι εμείς τη λαδιά μας; Και μήπως το «Τα φάγαμε όλοι μαζί!» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έχει κάποια δόση αλήθειας; Και εξηγούμαι πάραυτα. Σίγουρα η δήλωση είναι προκλητική, αν αναλογιστούμε μάλιστα τη θεσμική ιδιότητα του ανθρώπου που την έκανε. Δικαίως εθίγη το κοινό αίσθημα. Αλλά αφού ξεκινήσαμε με παροιμίες, ας συνεχίσουμε έτσι: Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

 

Η ιδιότητα μας ως «πολίτες» δεν μας καθιστά αγίους. Ας βγάλουμε τη μάσκα της τιμιότητας και τη στολή του αμέτοχου καημένου και ας δούμε την αλήθεια κατά πρόσωπο. Κάποιοι από μας με την πρώτη ευκαιρία ψάχνουμε το μέσο που θα μας βολέψει στο δημόσιο, θα μας διευκολύνει τη μετάθεση και θα μας εγκρίνει την επιδότηση. Κάποιοι από μας δεν εκδίδουμε αποδείξεις και συνταγογραφούμε φάρμακα σε νεκρούς. Κάποιοι από μας παίρνουμε φακελάκι για να εγχειρήσουμε ένα παιδί. Κάποιοι από μας υπερχρεώνουμε τα rooms to let σε κορόιδα τουρίστες ως έξυπνοι ελληναράδες. Κάποιοι από μας έχουμε κολλητιλίκια με γραμματείς και φαρισαίους για να γλιτώνουμε τους ελέγχους της εφορίας. Κάποιοι από μας συνδικαλιζόμαστε έχοντας την ασφάλεια του παχυλού μηνιάτικου στην τσέπη. Κάποιοι από μας νοθεύουμε τη βενζίνη που πουλάμε και κάποιοι άλλοι κλέβουμε τις υπηρεσίες που εργαζόμαστε. Κάποιοι από μας λαδώνουμε το δικαστή που θα είναι στην έδρα. Και κυρίως: όλοι εμείς ρίχνουμε το ρημάδι το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

 

Η διακυβέρνηση της χώρας έχει δύο βασικά μέρη: κυβερνώντες και κυβερνώμενους. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Στο γαϊτανάκι που έχει στηθεί, αν οι κυβερνώντες αθέτησαν τον όρκο τους και δεν τήρησαν το Σύνταγμα και τους νόμους αυτής της χώρας, δεν σημαίνει ότι οι κυβερνώμενοι δικαιολογούνται να κάνουν το ίδιο. Απαιτείται ο σεβασμός αυτής της σχέσης εκατέρωθεν. Το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» οδηγεί από το κακό στο χειρότερο. Κανένα πρόβλημα δεν λύνει. Δεν είμαστε αμέτοχοι της διακυβέρνησης. Έχουμε μερίδιο ευθύνης στην κατάσταση της χώρας. Το απλό σχήμα της προσφοράς και της ζήτησης υποδηλώνει στην περίπτωση της εξουσίας, ότι αν δεν δεχτείς να δωροδοκήσεις, ο απέναντι δεν θα δωροδοκηθεί. Οφείλουμε ως κομμάτι αυτής της σχέσης να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

 

Αν η σημερινή κατάσταση του πολιτικού συστήματος είναι εξοργιστική και γεννά την αδικία, η ευθύνη βαρύνει όλους μας, άλλους πάρα πολύ, άλλους λιγότερο και άλλους απειροελάχιστα. Με τις παρανομίες και τις λαμογιές μας, με τον ωχαδερφισμό και την αδιαφορίας μας προσθέσαμε μερικά πιάτα στη στοίβα που έμεινε από το μεγάλο φαγοπότι -που καθόλου νηστίσιμο και σαρακοστιανό δεν ήταν- στην ταβέρνα «Η Ελλάς». Καμία μοιρολατρική διάθεση δεν έχω και κανέναν αλήτη που πλούτισε εις βάρος του κοινού καλού δεν υπερασπίζομαι. Όμως, την επόμενη φορά που θα κάνουμε τους τιμητές των πάντων, οι μάσκες πρέπει να πέσουν. Ας σκεφτούμε: Μήπως πήραμε κι εμείς ένα μεζεδάκι;


 

Θεοδώρα Σαρίδου







Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.







Σχόλια


Μάριος στις 21/11/2012 02:29:22
Ακόμα παίρνουν μεζέδες οι χοντροί της βουλής και εμείς όχι μεζεδάκι ούτε ψωμί δεν τρώμε σιγά σιγά. Η απάντηση είναι όχι !!! Δεν πήραμε μεζέ. Και οι παρανομίες γενικά διαφέρουν. Το να μην επιτρέπουμε αδικίες δρώντας νομίμως ή παρανόμως (γιατί πολλοί νόμοι είναι άδικοι) είναι η λύση . Στην εφαρμογή της συναντάμε την καταστολή του κράτους και είμαστε εδώ που είμαστε...
Απόστολος στις 03/04/2012 18:43:40
Βγαίνεις και πας για μια μαλαματίνα. Οι υπόλοιποι είναι ήδη εκεί. Έχουν φάει του σκασμού έχουν πιεί μέχρι πνιγμού πριν ακόμα πας... Κάποιος σου προσφέρει μία πατάτα και εσύ την τρώς. Έρχεται η ώρα του λογαριασμού ... Σου λένε μαζί τα φάγαμε πλήρωσε όμως εσύ... Ήδη είναι παράλογο και γίνεται και πιο παράλογο όταν όχι μονο δεν σε βάζουν να πληρώσεις το μερίδιο όσων έφαγες αλλά και το μερίδιο όσων έφαγαν οι υπόλοιποι. Δεν νομίζω να σκέφτεσαι μήπως πήρα ένα μεζεδάκι τελικά...
Θεοδώρα Σαρίδου στις 19/03/2011 13:44:28
Οι δύο πρώτες παράγραφοι του άρθρου μου φανερώνουν τη συμφωνία μου με όσα λες. Δεν είπα ότι μας αξίζει αυτό που υφιστάμεθα, ούτε ότι είμαστε όλοι κλέφτες, λωποδύτες και απατεώνες. Απλώς, δεν δέχομαι τη μοιρολατρία και την αποκλειστική απόδοση ευθυνών σε άλλους. Είμαστε κομμάτι του πολιτικού συστήματος και όσο επιτρέπουμε ή ακόμα και ενθαρρύνουμε παρανομίες, κάποιοι θα τρώνε και κάποιοι θα πληρώνουν.
Christos στις 16/03/2011 17:50:05
Αναγνωρίζω το δίκαιο του λόγου στο άρθρο σου μα εν μέρει διαφωνώ. Συναθροίζοντας τα μεζεδάκια μένουν πάλι μεζεδάκια μπροστά στο γεύμα από τις μεγάλες φαγάνες... Μην ξεχνάς, τι πληρώνεις ... Είναι σωστό να έχεις αίσθηση δικαίου μα αναλογίσου σαν πολίτης τι προσφέρεις. Φόρο στο μισθό, κρατήσεις, φόρο στα αγαθά, φόρο στη μετακίνηση, εισφορές για Τ.Ε.Ο., ξανά εισφορές στο σήμα, φόρο στη πώληση και στην αγορά.... Η λίστα είναι αναρίθμητη... Σκέψου τι παίρνεις: Δεν θα ρίξω το επίπεδο λέγοντας μια απρέπεια, αλλά παίρνεις ανασφάλεια στις εθνικές καρμανιόλες, σε αγνοούν στα νοσοκομεία, ο ΟΑΕΔ δεν σε βοηθά στην εργασία, η αστυνομία δεν σε προστατεύει, ο δικαστικός κλάδος δεν υπερασπίζεται το δίκαιο (σαν μέλος θα τα ξέρεις καλύτερα τα δικαστικά)... πάλι αδιέξοδο με αναρίθμητα καταπατημένα δικαιώματα. Παίζουν με την υγεία σου, την παιδεία σου, τα όνειρά σου, τον κόπο σου, την ασφάλειά σου... Όσο για την κάλπη... η αποχή έδειξε το μήνυμά της, μα η άγνοια του πόσο καλό στα μεγάλα κόμματα κάνουν όσοι απέχουν (βλ. http://cchrisscoupe.blogspot.com/2010/11/blog-post.html ) επέφερε την δύναμη στις κυβερνήσεις... Θεοδώρα, ζήσε ελεύθερα, χαμογέλα και να περνάς πάντα καλά.