Και το όνομα αυτού..."Θείος Όσκαρ"!
Ένα εκ των χαρακτηριστικότερων στοιχείων των βραβείων Όσκαρ, είναι το περίφημο χρυσό αγαλματίδιο του "Θείου Όσκαρ" που πολλοί λαχτάρησαν, λίγοι όμως κατάφεραν να το αποκτήσουν...Τι κρύβει η ιστορία του;
Από το 1982 ως σήμερα, τα όσκαρ κατασκευάζονται από την εταιρία Ρ.Σ. Όουενς και Συνεταίροι, στο Σικάγο. Στο πακετάρισμα περνούν μόνο όσα είναι τέλεια από κάθε άποψη: οποιοδήποτε ελάττωμα σημαίνει άμεση καταστροφή. Τα αγαλματίδια όμως, είναι πλήρως χειροποίητα, κι έτσι το σφάλμα δεν είναι σπάνιο.
Δώδεκα τεχνίτες εργάζονται επί συνολικά 20 ώρες για την κατασκευή του καθενός. Όσο αφορά το υλικό, το όσκαρ κατασκευάζεται από κράμα αντιμονίου, το οποίο "ντύνεται" διαδοχικά με χαλκό, μείγμα νικελίου-αργύρου αλλά και χρυσό 24 καρατίων. Στη συνέχεια, τοποθετείται σε μία βάση, παίρνοντας έτσι την τελική του μορφή αλλά και το τελικό του ύψος που είναι 34,29 εκατοστά. Όσο για το βάρος του; Φτάνει να ζυγίζει περίπου τέσσερα κιλά! Κάτι που φυσικά δεν γίνεται αντιληπτό κατά την απονομή. Ποιος νοιάζεται για το κανονικό τους βάρος, μπροστά στο "ειδικό" τους βάρος; Αυτά αφορούν στα συνήθη αγαλματάκια, βεβαίως - γιατί, η Ακαδημία έχει κατασκευάσει "νάνους όσκαρ" για τους επτά νάνους της Χιονάτης και "παιδικά" όσκαρ για τα παιδιά- πρωταγωνιστές. Το πρώτο τους όνομα, αλλά και επίσημο όνομα τους μέχρι και σήμερα, είναι "Αριστεία Ποιότητας της Ακαδημίας". Λίγοι ωστόσο είναι αυτοί που τα αποκαλούν έτσι. Για τον περισσότερο κόσμο είναι απλώς...τα Όσκαρ.
Για το όνομα του αγαλματιδίου, που πρώτο-ακούστηκε το 1939, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Τα εύσημα για την ονομασία διεκδικούν η Μπέτι Ντέιβις και ο Στίβεν Σκάλσκι, ωστόσο η επικρατέστερη ως «νονά» φαίνεται πως είναι η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας, Μάργκαρετ Χέρικ. Η τελευταία, μόλις είδε το βραβείο που σχεδίασε ο Σέντρικ Γκίμπονς, φέρεται πως αναφώνησε « Αυτός είναι φτυστός ο θείος μου, ο Όσκαρ»… Και το όνομα αυτού… «Θείος Όσκαρ» λοιπόν!
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια...
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.