Youropia Flag

Φύγαμε για τα Όσκαρ!


Ένα μήνα περίπου πριν τη φετινή -83η- απονομή των βραβείων Όσκαρ,που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου. Οι υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί,τα στοιχήματα "πέφτουν" βροχή, οι συμμετέχοντες σε αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται για την εμφάνιση τους στη μεγαλύτερη κινηματογραφική νύχτα του έτους και...η youropia είναι πανέτοιμη να σας παρουσιάσει το μεγαλύτερο οσκαρικό αφιέρωμα!Διαβάστε εδώ όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε κι ακόμα περισσότερα!


 

Κάθε χρόνο, κάπου εκεί στα τέλη του χειμώνα λοιπόν, είναι το καθιερωμένο ραντεβού του «Θείου Όσκαρ» με τα εκατομμύρια των τηλεθεατών ανά τον πλανήτη. Η απονομή των βραβείων Όσκαρ αποτελεί,για πάνω από 80 χρόνια, το σημαντικότερο γεγονός της 7ης τέχνης – της κινηματογραφικής πραγματικότητας. Κερδίζοντας την αίγλη τους χρόνο με το χρόνο, τα Academy Awards, όπως αλλιώς αποκαλούνται, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όχι μόνο του κινηματογραφικού κόσμου αλλά και του φιλοθεάμονος κοινού. Η βιομηχανία της μεγάλης οθόνης έδειξε σχεδόν αμέσως την αφοσίωση της αλλά και το βαθμό που λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ετήσιες απονομές. Το κοινό από την άλλη,ακολούθησε κι αυτό,με αποτέλεσμα τα κινηματογραφικά αυτά βραβεία να αναδειχτούν τα σημαντικότερα του χώρου,αφενός σε αξία και αφετέρου σε δημοτικότητα.

 

Σε μια βραδιά μαγική, πλήθος προσωπικοτήτων της ευρύτερης βιομηχανίας του κινηματογράφου συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τις ταινίες,τις παραγωγές καθώς και τους συμμετέχοντες σε αυτές ξεχωριστά,για το έργο τους στο χρονικό πλαίσιο της προηγούμενης χρονιάς. Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβράβευση τους από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Motion Picture Arts and Sciences),που είναι το αρμόδιο όργανο για την επιλογή και την απονομή των εν λόγω βραβείων. Σε αυτή τη λαμπερή βραδιά οι  τηλεθεατές από κάθε γωνιά της γης, παίρνουν θέση μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες – του NBC για την ακρίβεια, ως το 2014 τουλάχιστον- για να δουν σε ποια χέρια θα καταλήξουν τα χρυσά αγαλματίδια.Η αρχή γίνεται με τα βραβεία που προηγήθηκαν – όπως κάθε χρόνο.Οι Χρυσές Σφαίρες (Golden Globes),τα Screen Actors Guild (τα βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών),τα βρετανικά BAFTA  (British Academy of Film and Television Arts),έχουν χαράξει το δρόμο,έχουν δώσει τα όποια προγνωστικά,έχουν κάνει μια πρώτη εκτίμηση. Όλα άξια σεβασμού αλλά κανένα με την αίγλη των Όσκαρ. Και μπορεί πολλοί να τα χλευάζουν, άλλοι να τα αντιμετωπίζουν με μια δόση ειρωνείας, το γεγονός όμως είναι ένα.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…


Η πρώτη απονομή μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1920 και συγκεκριμένα στο 1929.Δύο χρόνια νωρίτερα,στις 11 Μαΐου του 1927, ο Louis B. Mayer, ο ιδιοκτήτης της Metro Goldwyn Mayer (MGM) και κυρίαρχος της κινηματογραφικής πραγματικότητας της εποχής, ιδρύει την Ακαδημία. Το εγχείρημα αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να αντιδράσει στις φήμες για την ανηθικότητα των κυκλωμάτων στην τέχνη αλλά και να συσπειρώσει τους ανθρώπους του Hollywood.Και μπορεί ο αρχικός στόχος να επικεντρωνόταν γύρω από…εργασιακά συμφέροντα, γρήγορα όμως η Ακαδημία στράφηκε στα του κινηματογράφου.Η αρχική της σύσταση περιελάμβανε 230 άτομα,όλα τους σημαίνοντα πρόσωπα στην Αμερικανική κοινωνία.Όσο για το ρόλο του Mayer σε αυτή,είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι ήταν μέγιστης σημασίας. Άλλωστε αυτός ήταν αρχικά υπεύθυνος για την επιλογή των μελών της.


Η πρώτη απονομή (16 Μαΐου του 1929 σε μία συγκέντρωση στην αίθουσα “Blossom” του ξενοδοχείου Hollywood Roosevelt) θα γίνει υπό την παρουσία 250 ατόμων,που καθένα από αυτά είχε πληρώσει το εισητήριο των 10 μόλις δολαρίων!Αυτή συμπίπτει χρονικά με την παρουσία του ήχου στις κινηματογραφικές ταινίες – κομβικό σημείο για την εξέλιξη της τέχνης.Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 - η πρώτη απονομή περάσε απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης -  και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα,μόλις το 1953,όποτε και άρχισε να αποκτά το ανάλογο κοινό και να εξελίσσεται – μεταξύ άλλων -  και σε σόου μεγάλης τηλεθέασης. Σε εκείνη τη πρώτη σύναξη,οι νικητές θα έχουν ανακοινωθεί ήδη τρεις μήνες πριν,γι αυτό και το σασπένς όπως και η μεγάλου βαθμού αγωνία,δεν θα υφίστανται.


Κόκκινο χαλί λοιπόν και πλήθος διεθνών αστέρων του κινηματογράφου να παρελαύνει με προορισμό τον χώρο της απονομής των Όσκαρ… Για περισσότερα από 80 χρόνια το ραντεβού έχει καθιερωθεί. Η βιομηχανία του κινηματογράφου και εκατομμύρια τηλεθεατών είναι πιστοί σε αυτό το ραντεβού.


Φώτα, κάμερες…Όλα έτοιμα για ένα ακόμα ξενύχτι…And the Oscar goes to...!

(συνεχίζεται)


 Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...