Πρόταση... υπάρχει.
Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένους κολλημένους με το κόμμα το οποίο υποστηρίζουν -λες και είναι ποδοσφαιρική ομάδα- θεωρώ ότι όλοι οι υπόλοιποι έχουμε συνειδητοποιήσει, πως το πράγμα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο έτσι.
Η ουσία του προβλήματος όμως είναι η επόμενη κίνηση. Αυτή λείπει από την οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης που εκφράζεται από την κοινωνία. Και επιτρέψτε μου να μη μιλάω για την κοινοβουλευτική αντίδραση, η οποία σαν φράση είναι τις περισσότερες φορές το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών μας, αλλά την κοινωνική. Μια βόλτα στην πόλη στην οποία ζείτε, θα σας πείσει ότι όλοι συζητούν για την οικονομική κατάσταση, αλλά μένουν στην περιγραφή της δικής τους ιστορίας. Κανείς δεν προχωράει παρακάτω. Υπάρχει λοιπόν πρόταση;
Όταν ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) βρέθηκε στη δική μας θέση, συγκροτήθηκε μια επιτροπή, η οποία ανέλαβε να ελέγξει όλες τις οικονομικές συμφωνίες, που είχε συνάψει το κράτος, ώστε να διαπιστώσει ποιο κομμάτι του χρέους είναι «απεχθές». Με απλά λόγια, ποιο κομμάτι δεν χρησιμοποιήθηκε προς όφελος του λαού, αλλά κατέληξε σε διάφορες τσέπες (αν σας θυμίζει κάτι). Μετά το τέλος της έρευνας, το κράτος αναγκάστηκε να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, καθώς τα σύμφωνα με επιτροπή ευρύματα, έδειχναν προϊόν διαφθοράς. Παρά τις πρώτες απειλές από τις αγορές, οι τελευταίες αναγκάστηκαν να δεχθούν περικοπή του χρέους κατά 65%! Σήμερα ο Ισημερινός, απαλλαγμένος από το χρέος, έχει ανάπτυξη της τάξης του 3,7% για το 2010 και μια αναμενόμενη ανάπτυξη 5% για το 2011.
Η επιτροπή αυτή που έσωσε τη χώρα, ονομάζεται Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Τα μέλη της ήταν οικονομολόγοι και διάφορες άλλες προσωπικότητες, εντός αλλά και εκτός του Εκουαδόρ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η επιτροπή συστάθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος είναι original σοσσιαλιστής.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δεν έχουμε αυτή την τύχη. Του… original δηλαδή. Η πρόταση όμως για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, έγινε πριν από ένα μήνα περίπου, από τη Σοφία Σακοράφα. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση είναι τεράστια. Σημαντικές προσωπικότητες, κυρίως του εξωτερικού, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ερικ Τουσέ (οικονομικός και πολιτικός επιστήμονας), ο Ντέιβιντ ΜακΟυίλιαμς (ιρλανδός οικονομολόγος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός) και περίπου 100 άλλοι οικονομολόγοι, πολιτικοί επιτήμονες, δημοσιογράφοι, διανοητές…, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν, ελέγχοντας όλες τις οικονομικές συμφωνίες που έχει συνάψει το ελληνικό κράτος. Ολυμπιακοί Αγώνες, Siemens, εξοπλισμοί, δάνεια, μίζες, υπερτιμολογήσεις και τόσα άλλα μπορούν να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί, ποια από τα χρήματα ξοδεύτηκαν προς όφελος του λαού και ποια όχι.
Φυσικά τα δεδομένα της Ελλάδας δεν είναι τα ίδια με αυτά του -μη μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης- Ισημερινού. Όμως τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δυο λαοί, δε διαφέρουν και πολύ. Αναξιόπιστοι πολιτικοί και ληστρικές «μέθοδοι επαναφοράς» της οικονομίας σε μια δήθεν υγιή κατάσταση (ΔΝΤ) ήταν αυτά που είχαν να αντιπαλέψουν και οι Αφρικανοί. Όμως βρήκαν λύση. Μια λύση που ίσως υπάρχει μπροστά στα μάτια μας.
Αν δεν δοκιμάσουμε όμως δεν θα μάθουμε. Θα μείνουμε να καταριόμαστε τη μοίρα… που κάποιοι μας κλέβουν. Σαν να έχει εισβάλει ένας ληστής στο σπίτι σου κι εσύ τον κοιτάς απλά να κλέβει, χωρίς να κάνεις τίποτα παραπάνω από το να τον βρίζεις. Ε, θέλω να πιστεύω πως όλοι θα κάναμε μια προσπάθεια να τον σταματήσουμε.
Μάνος Φραγκιουδάκης
* Περισσότερες πληροφορίες για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου στο elegr.gr
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια...
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.