«Ακατάλληλο δια ενηλίκους»

Δεν παρακολουθώ ειδήσεις, δεν βλέπω τηλεόραση. Γιατί; Γιατί με κρατά μακριά από τη ζωή και τις καθημερινές αναγεννήσεις της. Και μιας και είμαι ήδη στο εξωτερικό έχω αποκοπεί τελείως από την ηλεκτρονική συσκευή που λέγεται τηλεόραση. Διότι το να παρακολουθείς τούρκικα σίριαλ στην Τουρκία είναι κανονική αυτοκτονία.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες τηλεοράσεις έχει ένα σύγχρονο σπίτι; Και για να μιλάμε μόνον για τους εαυτούς μας, ένα ελληνικό σύγχρονο σπίτι; Το λιγότερο δύο. Γιατί; Γιατί από τότε που οι τηλεοράσεις εισέβαλαν στα σπίτια των ανθρώπων – κάτι δεκαετίες πριν – όλα άλλαξαν. Και γιατί μιλάω για την τηλεόραση θα αναρωτηθείτε, γιατί έχω αντιληφθεί πόσο καταστρέφει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πόσο σε αποκόβει από τα «θαύματα» της ζωής. Και ιδιαίτερα οι ειδήσεις των 8 και οι λοιπές άχρηστες και ανούσιες εκπομπές. Ειδήσεις και νέα για όλο τον κόσμο μπορείς να προμηθευτείς πλέον από οπουδήποτε, από εφημερίδες – οι οποίες δε θα χάσουν ποτέ την αξία τους – από το ραδιόφωνο και σε μεγάλο ποσοστό από το διαδίκτυο. Διότι σου παρέχει τα πάντα και με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Βλέπω όμως ότι η τηλεόραση αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ακόμη και εν έτη 2011. Όλοι μιλούν για αυτό που έδειξε η τηλεόραση, είτε είναι μία καινούργια τηλεοπτική σειρά είτε για ειδήσεις, ακόμη και για τις καινούργιες εκπομπές. Και όταν σε ρωτούν και εσένα, εσύ απλά απαντάς «εεεε, δεν παρακολουθώ τηλεόραση» και ξαφνικά βλέπεις τον κόσμο να γκρεμίζεται στα μάτια αυτού που μόλις σε ρώτησε. «Δε βλέπεις τηλεόραση;;;; καλά που ζεις;;;;». Ε, βασικά ζω στον πλανήτη Γη και υπάρχουν πολύ πιο όμορφα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα από τα προγράμματα της τηλεόρασης. Η ζωή είναι έξω και όχι σε έναν καναπέ. Η ζωή βρίσκεται κρυμμένη στα πιο απίστευτα μέρη, εκεί που δεν το περιμένεις. Μία λέξη, μία αγκαλιά, ένα βλέμμα, ένα τυχαίο ουράνιο τόξο, ένα κελάηδημα και σίγουρα όχι μία πολύχρωμη οθόνη.
Θα μου πείτε ναι τι ωραία που τα λες. Αλλά όλοι μας καθόμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή είτε για δουλειά, είτε για διασκέδαση. Το ξέρω, το κάνω και εγώ. Και προσπαθώ να το αποφεύγω. Ο υπολογιστής και το διαδίκτυο πλέον εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες και πιο πολύ υποχρεώσεις. Και είναι γεγονός ότι ο υπολογιστής σου προσφέρει πολλές δυνατότητες, είναι χρήσιμος και μη εθιστικός (τουλάχιστον για εμένα). Η τηλεόραση σε κοιμίζει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σε αποκόβει από την υπόλοιπη ομάδα. Σε αποκοινωνικοποιεί. Σου κάνει πλύση εγκεφάλου. Δεν προσφέρει τίποτα παρά μόνο κάποιες μικρές στιγμές διασκέδασης που και αυτές χάνονται σε δευτερόλεπτα από την απίστευτη παραλλαγή εικόνων που δέχεται ο εγκέφαλός σου.
Αυτή λοιπόν πιστεύω θα είναι η αρχή για μία ολοκληρωτική αναγέννηση, κυρίως για τους Έλληνες. Να σταματήσουμε να βλέπουμε τηλεόραση και να ζήσουμε. Να επανακτήσουμε τις χαμένες μας αξίες και να δούμε τη ζωή πιο αισιόδοξα και ελεύθερα, χωρίς να εξαρτόμαστε από ηλεκτρονικές συσκευές, είτε αυτές λέγονται τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, mp3, αυτοκίνητο είτε ATM, μηχανή του καφέ, ηλεκτρική σκούπα κλπ. Δεν αρνούμαι τη χρησιμότητα των παραπάνω συσκευών, αλλά ξέρω ότι απλά εφευρέθηκαν για να μας διευκολύνουν και όχι να μας εθίσουν. Το καθένα με τον τρόπο του. Και ξέρω ότι το να βγεις έξω και να απολαύσεις μια βόλτα ή να πας σε ένα φίλο σου ή να κάνεις οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ικανοποιεί σου προσφέρει πολλά περισσότερα από το να κάθεσαι μπροστά από μία οθόνη.
Σηκωθείτε λοιπόν από τους καναπέδες, βγάλτε την τηλεόραση από τα δωμάτια και από τα σαλόνια. Οι άνθρωποι χρειάζονται την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή και όχι ένα κουτί να τους αποσπά την προσοχή. Θες νέα και ειδήσεις; Αγόρασε εφημερίδα. Θες να παρακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που σε κάνει να γελάς; Μία ώρα τη βδομάδα ίσως σε κάνει να ξεχαστείς. Κανένα πρόβλημα. Βγες έξω, απόλαυσε τη ζωή και βγάλε από την καθημερινότητά σου ό,τι σε κρατάει πίσω και σε κάνει να χάνεις τον εαυτό σου. Ίσως έτσι και εσύ μπορέσεις να κάνεις την αλλαγή που τόσο πολύ έχεις ανάγκη. Ίσως έτσι και εσύ μπορέσεις να πεις «άξιζε η σημερινή ημέρα» και όχι να πέσεις για ύπνο αποχαυνωμένος. Γιατί πλέον στη ζωή μας είμαστε συσκευές, χρειαζόμαστε ρεύμα για να δουλέψουμε… και εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε που θα βάλουμε τις πρίζες μας. Είτε θα παίρνουμε ενέργεια από άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ή από την ίδια τη ζωή.
Βασιλική Γρίβα
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια...

Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.