Οικονομική ανασκόπηση των τελευταίων γεγονότων σε Ε.Ε και Ελλάδα
Οι εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις τελευταίες μέρες ήταν καθοριστικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, με αποκορύφωμα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν επιφύλασσε εκπλήξεις στα θέματα τα οποία θα ήταν πάνω στο τραπέζι και είχε ευχάριστα νέα για την Ελλάδα, η οποία κατάφερε να πετύχει την πολυπόθετη επιμήκυνση του δανείου των 110 δις Ευρώ, που χορηγήθηκε από ΕΕ-ΔΝΤ κατά 7,5 χρόνια (4 χρόνια περίοδος χάριτος και 7 χρόνια αποπληρωμή), και ταυτόχρονα την μείωση του επιτοκίου απο 5.2% σε 4,2% με όφελος την εξοικονόμηση περισσότερων απο 6 δις Ευρώ για την χώρα.
Βασικά προαπαιτούμενα για αυτά τα οφέλη είναι τα εξής:
i. σληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή
ii. περιορισμός του χρέους
iii. ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας
iv. αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις Ευρώ.
Έτσι, βλέπουμε πως οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να βάλουνε τέλος στην καταστροφολογία της ΕΕ, επιστροφή στην δραχμή και αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας (haircut).
Παράλληλα με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, ένα ακόμη σημαντικό θέμα που υπήρξε στα μέσα της εβδομάδας ήταν η μελλοντική αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το ιστορικό 1% που μειώθηκε το 2009 στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης μετά απο την φούσκα των ακινήτων στην Αμερική και την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η αύξηση του επιτοκίου θα έχει άμεσες συνέπειες για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές. Μια αύξηση έστω και 25 μονάδων βάσης θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων των τραπεζών με συνέπεια την μείωση της κερδοφορίας και την δημιουργία πιθανών ζημιών στον ισολογισμό τους. Η ανακοίνωση περί πιθανής αύξησης τον προσεχή Σεπτέμβρη δημιούργησε προβληματισμό στις ευρωαγορές με αποτέλεσμα την πτώση των γενικών δεικτών των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και μικρή πτώση του Ευρώ.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και κυρίως του Brent που αφορά περισσότερο την Ευρώπη. Η κυριότερη αιτία είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Λιβύη και ο «πόλεμος» μεταξύ αντικαθεστωτικών ανταρτών και του στρατού του Καντάφι. Το παράξενο σε αυτήν την υπόθεση είναι πως η Λιβύη δεν είναι μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου και το μεγαλύτερο ποσοστό που εξάγει το χρησιμοποιεί για εγχώρια κατανάλωση. Παρόλα αυτά η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται και στην χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύονται τα ΣΜΕ (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) σε υψηλές τιμές ακόμη και για τρίμηνα συμβόλαια. Άρα, δημιουργείται η εξής ερώτηση: Μήπως παίζονται παιχνίδια κερδοσκοπίας με την διαμόρφωση της τιμής του σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι θα διαμορφωνόταν ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση;
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε σε ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που απασχόλησε τα ΜΜΕ την τελευταία εβδομάδα και που αφορά στην υποβάθμιση της Ελλάδας και ορισμένων εμπορικών τραπεζών της απο τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Μια υποβάθμιση που θεωρήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση άσκοπη και αναίτια με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτές ήταν οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις την τελευταία εβδομάδα σε Ευρώπη και Ελλάδα. Εξελίξεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της χώρα μας.
Ιωάννης Δεληκώστας
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια...
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.