Ζητείται Ελπίδα…
Το νέο κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων είναι γεγονός. Προφανώς διαφορετικό από τα αντίστοιχα κύματα στις αρχές του 20ου αιώνα και στις δεκαετίες του 1950 και 1960.
Οι νέοι μετανάστες φέρουν στις αποσκευές τους πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πτυχία ξένων γλωσσών, πιστοποιητικά γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών κτλ., κτλ. Είναι ένα αξιόλογο εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό έτοιμο να παράσχει τις υπηρεσίες του στα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά, της Αυστραλίας και των Η.Π.Α..
Ποιοι είναι οι λόγοι, όμως, αυτής της φυγής; Τι οδηγεί μια ολόκληρη γενιά στη ξενιτιά; Όποιος έχει μια στοιχειώδη επαφή με την κοινωνία δεν θα δυσκολευτεί να τους ανακαλύψει. Η καλπάζουσα ανεργία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η πολιτική φαυλότητα, το αίσθημα αδικίας που βαθμηδόν μεγαλώνει στις τάξεις των νέων ανθρώπων διότι καλούνται να πληρώσουν το τίμημα για τις ατασθαλίες του παρελθόντος, η αγωνία για το αύριο, όχι με την ευρεία έννοια του μέλλοντος, αλλά με την κυριολεκτική, αυτή δηλαδή της επόμενης ημέρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ωθούν τη νέα γενιά στην πόρτα της εξόδου. Λόγοι, επομένως, οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί.
Με δηλώσεις τους πολιτικοί αρχηγοί τον τελευταίο καιρό επιχειρούν να αντιστρέψουν το κλίμα και ζητούν από τους νεομετανάστες να αντισταθούν στις σειρήνες του εξωτερικού, να παραμείνουν εντός των τειχών και, όπως λένε χαρακτηριστικά, να παλέψουν μαζί τους. Να παλέψουν λοιπόν. Να βγουν στους δρόμους, σε πορείες και να φωνάζουν συνθήματα κατά της εκάστοτε κυβέρνησης, των ξένων δανειστών και του καπιταλισμού; Όπως έχει αποδειχθεί τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά. Να αρνηθούν να καταβάλουν όλα αυτά τα χαράτσια και κάθε άλλο εξωφρενικό φόρο που θα σκαρφιστεί η κυβέρνηση. Να το κάνουν λοιπόν. Έτσι θα τους μείνουν και τα 660 ευρώ του μισθού τους στην τσέπη τους. Λαμπρά! Εκτός εάν το ρήμα "παλεύω" στο λεξικό της κοινοβουλευτικής αριστοκρατίας σημαίνει "αμείβομαι οικτρά, δουλεύω ανασφάλιστος και φορολογούμαι ανελέητα".
Δεν είναι το "πώς", επομένως, το πρόβλημα, αλλά το "γιατί". Έχει καταστεί σαφές στους νεομετανάστες ότι έχει υποθηκευτεί το μέλλον τους και πως αυτή η γενιά, ενδεχομένως και η επόμενη, θα θυσιαστεί στο βωμό του ελληνικού χρέους. Συν τοις άλλοις, έχει δημιουργηθεί και η αίσθηση ότι η χώρα ξεπουλιέται. Κάθε αγώνας, λοιπόν, φαντάζει πέρα για πέρα μάταιος. Κανένας σκοπός δεν δείχνει αρκετά ελκυστικός ώστε να συγκρατήσει τη νεομετανάστευση.
Μήπως τελικά θα πρέπει στους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω να συγκαταλέξουμε και την ιδεολογική ένδεια; Οι –ισμοί του παρελθόντος έχουν ξεφτίσει είτε από την φθοροποιό ιδιότητα του χρόνου, είτε από την αποσυνθετική επίδραση της εξουσίας. Η μνημονιακή πραγματικότητα, καλώς ή κακώς, έχει ήδη διαδεχθεί τη μεταπολιτευτική πλάνη. Η πραγματικότητα αυτή, όμως, είναι τόσο σκληρή, ώστε η απροετοίμαστη ελληνική κοινωνία να μην μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα. Ως επακόλουθο αυτής της κατάστασης, η ψυχολογία των Ελλήνων έχει πέσει στο ναδίρ, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αυξημένο αριθμό των αυτοκτονιών. Θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστούμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαγορευτικό να κάνεις όνειρα και σχέδια για το μέλλον;
Αυτό που αναζητούν οι νεομετανάστες φεύγοντας από το Ελλαδιστάν είναι πάνω από όλα η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και μια αξιοπρεπή ζωή. Συνεπώς, οι ταγοί που πραγματικά επιθυμούν να σταματήσει το κύμα φυγής οφείλουν να τοποθετήσουν τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό, τα spreads και τα ομόλογα κάτω από έναν πολιτικοϊδεολογικό μανδύα, ο οποίος να στοχεύει και στο θυμικό των πολιτών και εν προκειμένω όσων εκλαμβάνουν τη μετανάστευση ως λύτρωση. Να γεννηθεί εν ολίγοις ξανά ένα όραμα για την κοινωνία. Ειδάλλως, στις λοιπές ιδιαιτερότητες του τόπου μας θα πρέπει να εντάξουμε και το γεγονός ότι είμαστε η χώρα που η Ελπίδα δεν πεθαίνει πάντα τελευταία…
Σάκης Λούπας
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Freylis στις 31/10/2011 22:35:58
No comment! Only like. :-)
Δυστυχώς έτσι έχει το πράγμα.
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.