Youropia Flag

Για ποια δικαιοσύνη μου μιλάς;


Γνώμες θα ακουστούν πολλές –όλοι έχουν από μια. Όμως για κάποιο «περίεργο» λόγο, είναι από τις ελάχιστες φορές που συγκλίνουν επικίνδυνα.


Ειδικά μετά το weekend των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τι δεν είδαμε, τι δεν ακούσαμε. Και το συναίσθημα μένει ίδιο κι απαράλλαχτο: θυμός. Κάτι αποθέματα αισιοδοξίας, τα τελευταία μάλλον, εξαργυρώθηκαν στους τελευταίους λογαριασμούς…

Πρόσωπα υπουργών σκυθρωπά. Ζωγραφισμένη με μεγάλα γράμματα πάνω τους η λέξη HTTA. Όσες φορές κι αν επανέλαβε ο Βενιζέλος κι ο πρωθυπουργός πως είμαστε σε πόλεμο και απαιτείται εθνική συνοχή το μόνο που κατάφεραν ήταν να δείξουν τον απέραντο στρουθοκαμηλισμό τους. Φυσικά οι δηλώσεις που έκαναν, και τον πιο ψύχραιμο να θέλει να αυτοπυροβοληθεί, ήταν άλλες.

Αρχικά, ο επιπλέον φόρος για τα ακίνητα που θα πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, αφού, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, φοροεισπρακτικός φορέας ικανός για να λειτουργήσει αποτελεσματικά δεν υπάρχει. Η έκτακτη αυτή εισφορά ανά τετραγωνικό θα γίνεται με δίκαιο τρόπο χωρίς να επηρεάζει ανέργους κι ΑΜΕΑ. Κι εδώ είναι η στιγμή που γελά το χειλάκι μας. Από πικρία κι ειρωνεία μαζί.

Από τη μια, λοιπόν, διατείνονται κοινωνική δικαιοσύνη κι από την άλλη με απόλυτα ταπεινωτικό ύφος προσκαλούν τον κοσμοπολιτικό κόσμο (βλέπε εφοπλιστές) σε συνάντηση για να δουν με ποιο τρόπο κι αυτοί θα βοηθήσουν τη διάσωση της ψαρόβαρκας που λέγεται Ελλάδα. Και χωρίς να θέλω να σε συγχύσω φίλε αναγνώστη - ή να στο υπενθυμίσω - οι κοσμοπολίτες μας δεν πληρώνουν ούτε σεντς για ακίνητα που αποκτούν μέσω εφοπλιστικού συναλλάγματος. Συνεπώς, για ποιο λόγο δεν φορολογούνται με την ίδια τακτική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» όπως όλοι οι υπόλοιποι; Και τι πάει να πει πως θα συμβάλλουν όσο το επιτρέπει η «ιδιομορφία» τους, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών; Για κοινωνικά κριτήρια και δικαιοσύνη δε μιλούσε πριν λίγα λεπτά;

Όλο αυτό το κλίμα συνδέεται άρρηκτα με το γεγονός πως χάσαμε και τους τελευταίους ευρωπαίους συμμάχους μας. Όταν οι ελεγκτές κι οι επίτροποι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα κλίμα άκρως «ελληνικό», δηλαδή κόλπα και τσαμπουκά για να κερδηθεί χρόνος, είναι λογικό να απειλήσουν για την έκτη δόση. Κι είναι επίσης αναμενόμενο κάθε ευρωπαϊκό μέσο και κάθε πολιτικός της ευρωζώνης που σέβεται τον εαυτό του, να μιλούν για συντεταγμένη χρεοκοπία. Κανένα μέτρο δεν φαντάζει απίστευτο πια. Οι «κολασμένοι μήνες» που έρχονται θα είναι ίσως η μόνη φράση με την οποία θα συμφωνήσω απόλυτα με τον mr. Beni.



Νίκη Αξιώτη






Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.







Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...