Youropia Flag

Πόση Δημοκρατία να αντέξεις;


Όταν ξεδιαλύνει ο καπνός από τα δημοκρατικά δακρυγόνα και τα ασφυξιογόνα, βλέπεις μπροστά σου το Ναό της Δημοκρατίας. Όχι δε λέω για τα ΜΑΤ.


Για τη Βουλή μιλάω. Εκεί όπου η συζήτηση, έχει αλλάξει έννοια εδώ και χρόνια. "Να καεί το μπουρδέλο η Βουλή". Κακό σύνθημα. Παράλογο, υπερβολικό. Έτσι τουλάχιστον λένε οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας. Όμως γιατί;
 
Παρακολουθούσα σήμερα τη συζήτηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και στη συνέχεια την ψηφοφορία. Είναι σίγουρα από τα πιο σουρεαλιστικά θεάματα που μπορεί να απολαύσει κάποιος. Συζήτηση. Δηλαδή τι; Συζητήθηκαν οι διαφορετικές απόψεις; Καλά, όλες λάθος ήταν; Ούτε μια αλλαγή; Αυτοί οι φωτισμένοι εκπρόσωποι του λαού δεν αξιώθηκαν να παραθέσουν ούτε μια σωστή αντιπρόταση, έστω επιμέρους; Όταν λέμε για ψηφιση τι εννοούμε; Ο βουλευτής απολογείται στο λαό. Κάνω λάθος;

Εγώ σήμερα έμαθα ότι όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με εξαίρεση τον Κουρουμπλή είναι δεξιοί και όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με εξαίρεση την Παπαδημητρίου, είναι σοσιαλιστές. Αφού αυτό προκύπτει από την ψηφοφορία.

Σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής δεν ακολουθήσει την κομματική γραμμή διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα. Επίσης, τα κοράκια των τηλεοράσεων, θα πέσουν είτε να τον αποτελειώσουν εξυπηρετώντας τα κομματικά-οικονομικά συμφέροντα που υπηρετεί το κανάλι τους, είτε να αρπάξουν λίγο από τη δόξα του "αντάρτη" επιβραβεύοντάς τον.

Τόση δημοκρατία δεν την αντέχω. Γνωρίζω φυσικά ότι ακόμη και η διαφοροποίηση του εκάστοτε βουλευτή από το κόμμα, ίσως να μην έχει απόλυτα αγνές προθέσεις. Όμως ειλικρινά, αυτή τη στιγμή δεν με αφορά. Με αφορά το γεγονός ότι στη δημοκρατία μας είναι είδηση η έκφραση διαφορετικής άποψης. Και αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Όλοι το έχουν συνηθίσει. Φαίνεται πλέον φυσικό και επόμενο να διαγραφεί κάποιος επειδή διαφωνεί.

Ναι, διαφωνώ κάθετα με την Έλσα Παπαδημητρίου, αλλά σέβομαι ότι είχε το θάρρος να ψηφίσει κάτι για το οποίο θα επικριθεί τόσο από το λαό όσο και από το κόμμα της. Ένα κόμμα που υπό άλλες συνθήκες θα είχε προτείνει το Μεσοπρόθεσμο ως μόνη λύση.

Ναι, μου προκαλεί θλίψη ο αξιολύπητος κύριος Αθανασιάδης. Που περιορίστηκε σε λαϊκίστικες φανφάρες αλλά όταν ήρθαν τα ζόρια, έδειξε ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά ένας υποτακτικός, υποδουλωμένος στην κομματική γραμμή.

Να μην καεί η Βουλή. Να υπάρχει. Γιατί όμως; Αφού οι συζητήσεις γίνονται για να δικαιολογήσουν τους παχυλούς μισθούς και τις συντάξεις τους οι βουλευτές. Αφού στο τέλος θα συμφωνήσουν με την εντολή του αρχηγού. Αν όχι, θα διαγραφούν. Λέω ψέμματα; Πότε προέκυψε κάτι καινούριο από την αίθουσα της Βουλής. Όλα αποφασίζονται πλέον στα κομματικά γραφεία. Στη Βουλή απλά επικυρώνονται για το τυπικό του θέματος. Νομίζω ότι στη θέση της μπορεί να χτιστεί απλά ένα μικρό γραφείο γραμματείας, στην οποία θα στέλνονται οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος και θα σφραγίζονται.

Εαν αυτή η άποψη ενοχλεί, δε φταίω εγώ. Φταίνε αυτοί που είναι μέσα στο Κοινοβούλιο και ακολουθούν τις παραπάνω πρακτικές. Φταις κι εσύ όμως που διαβάζεις, και τους έχεις ψηφίσει πάνω από μια φορά.
Μάνος Φραγκιουδάκης


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...