Youropia Flag

Το «παραμύθι» συνεχίζεται…


Κάθε εβδομάδα προκύπτει και κάτι νέο για την ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα τη φιλολογία για έξοδο της Ελλάδας από την νομισματική ένωση.


Ετερόκλητοι σωτήρες από παντού έχουν βαλθεί να σώσουν και να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία χωρίς κανένα απολύτως όφελος… Τέτοια προθυμία δεν ξανά έχω ματαδεί! 

Τι σημαίνει αλήθεια η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση; Πολλά… μα ακόμα περισσότερα σημαίνει το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό ακούγονται όλο και πιο περίεργα σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας…

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση ανοίγει δρόμους επώδυνους για τη χώρα μας. Καταρχήν, μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνεπάγεται και επιστροφή στην δραχμή, η οποία πριν καλά-καλά φτάσει στα χέρια μας θα περάσει «40 κύματα» υποτιμήσεων... Η υποτίμηση της ισοτιμίας της δραχμής, από τη μια, θα κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας, αλλά με τι τίμημα…  

Όπως μπορεί να ξέρετε, το μεγαλύτερο χρέος της Ελλάδας είναι σε ευρώ, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι και το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε ευρώ! Έχοντας, λοιπόν, υποτιμήσει πολλάκις τη δραχμή, θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα για να πληρώσουμε τα «σπασμένα», καθώς το χρέος ουσιαστικά θα έχει αυξηθεί… Κάτι που θυμίζει πολύ έντονα Αργεντινή…

Η εγκατάλειψη του ευρώ, εκτός από τη δραματική αύξηση του ελληνικού χρέους, εγκαινιάζει μια νέα περίοδο με αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερες εξαγωγές, κάτι που μεταφράζεται αυτόματα σε αύξηση του πληθωρισμού. 

Εκτός όμως από τη γιγάντωση του δημοσίου χρέους, μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν δανειστεί και έχουν δανείσει σε ευρώ. Το χρέος τους θα αυξάνονταν, όπως και το χρέος των υπόχρεών τους, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει πολλές ελληνικές τράπεζες και νοικοκυριά σε πτώχευση…

Η έξοδός μας από την ευρωζώνη ίσως δώσει λίγο πολιτικό χρόνο στην ευρωζώνη να ανασυνταχτεί, δεν πιστεύω, ωστόσο, ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα βγαίνουν από γερμανικές εφημερίδες…
 
Η Γερμάνια πάντοτε ήθελε να έχει ένα ευρώ κάτω από την αξία του δολαρίου για να μπορεί να ανταποκριθεί στα οικονομικό-επεκτατικά της σχέδια. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα παρόμοια δημοσιεύματα, τα οποία αυτή τη φορά θα δείχνουν την πόρτα της εξόδου στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία κτλ. 

Η Ελλάδα, βέβαια, δεν έχει την δυνατότητα - είτε βγει από την ευρωζώνη, είτε όχι - να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστό, ενώ με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση καταστρέφονται και οι εναπομένουσες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή…  Από την άλλη, αυτή η μεγάλη «προθυμία» των καλοθελητών μοιάζει περισσότερο με την απέλπιδα προσπάθεια  των ετέρων  να μας πετάξουν από το «παράθυρο», μιας και πλέον δεν μπορούν να μας κρύβουν κάτω από το χαλί…

Ένα είναι το μόνο σίγουρο… Το μοντέλο της ευρωπαϊκής ενοποίησης φαίνεται να μη λειτούργει καθόλου και η όποια αισιοδοξία υπήρχε για την Ε.Ε. στο παρελθόν φαντάζει πια ένα καλό παραμύθι, ενώ οι όποιες βλέψεις για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πλησιάζουν πλέον επικίνδυνα το σενάριο επιστημονικής φαντασίας… Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι η Τουρκία δεν παλεύει πλέον με το ίδιο σθένος  και την ίδια χαρά για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση…



Νίκος Σπυρίδης
 






Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.







Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...