Youropia Flag

25η… αργία!


Η εθνική εορτή της γεννήσεως του ελληνικού έθνους μόλις πέρασε. Σημαίες, παρελάσεις, σχολικές γιορτές, παλιές ελληνικές ταινίες με αντίστοιχα θέματα και μία εθνική περηφάνια να ξεχειλίζει… Πώς όμως αντηχούν όλα αυτά στους μαθητές των νεότερων γενεών; Μήπως απλά αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη χαμένη μέρα σχολικού μαθήματος; Για μένα πάντως σίγουρα αυτό ήταν!


Όλοι συμμετείχαμε στις πρόβες για τις σχολικές παρελάσεις για να χάσουμε ώρες διδασκαλίας και κάποιοι από εμάς μάλιστα δεν εμφανιζόμασταν καν στην τελική παρέλαση προφασιζόμενοι κάποιο άσχημο κρυολόγημα! Και σίγουρα κανένας μας δεν ήξερε ποια ήταν η σημασία της παρέλασης, ο λόγος του στησίματος κατά αυτό τον τρόπο της παρέλασης. Αλήθεια πόσοι ξέρουν;

Η παρέλαση, λοιπόν, ήρθε στην Ελλάδα την εποχή της δικτατορικής διακυβέρνησης του Ι. Μεταξά, ο οποίος την επέβαλλε όπως έκαναν οι Μουσολίνι και Χίτλερ κατά την ίδια περίοδο στις χώρες τους μιμούμενοι την παράταξη μιας στρατιωτικής διμοιρίας, ενώ ο διμοιρίτες χαιρέτιζαν τον δικτάτορα. Σοκαρίστικο και όμως είναι γεγονός, κάτι το οποίο ούτε στο σχολείο διδασκόμαστε αλλά ούτε και οι γονείς μας ίσως γνωρίζουν. Και γιατί το επισημαίνω αυτό; Για να τονίσω το πόσο ημιμαθείς σαν «έθνος» είμαστε.

Κι όμως ο εθνικισμός σε περιόδους εορτασμών είναι διάχυτος. Αναφερόμαστε σε γενναία παλικάρια που έσωσαν το ελληνικό έθνος από τον τούρκικο ζυγό, ένα έθνος που δεν υφίσταντο εώς το πρώτο επαναστατικό σύνταγμα του 1822. Ωστόσο, εμείς εμμένουμε να μιλάμε για μία απελευθέρωση και όχι για τη γέννησή του. Άλλωστε στην ελληνική ιστορία υπάρχουν τόσοι ήρωες, πώς να μην αισθανόμαστε περήφανοι που είμαστε απόγονοι αυτών;  Και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο μαθαίνουμε, πρωτού καλά-καλά πάμε σχολείο, να απαγγέλουμε τον εθνικό μας ύμνο. Κανένας όμως δεν φροντίζει ούτε στο σχολείο, αλλά ούτε και στην οικογένειά μας να μας δώσουν να καταλάβουμε τι σημαίνουν αυτοί οι βαρύγδουποι στίχοι γεμάτοι πολυσήμαντα νοήματα, όπως λένε, του εθνικού μας ποιητή Σολωμού. Απλά γελάμε με τα παιδάκια που στην προσπάθεια τους να απαγγείλουν γεμάτα περηφάνια τον εθνικό ύμνο μπερδεύουν τη γλωσσίτσα τους και αλλάζουν λέξεις, νοήματα και εν τέλει τους ίδιους τους στίχους. Ίσως και να μην ενδιέφερε κανέναν μας η επεξήγησή τους και σίγουρα θα ‘ταν βαρετή και ακατανόητη για τους περισσότερους από εμάς, καμία όμως αξιόλογη προσπάθεια των αρμοδίων δεν έχει γίνει για να αποδειχτεί ίσως το αντίθετο.

Και ναι ήμουν και εγώ σε αυτούς που μπέρδευαν την 25η Μαρτίου με την 28η Οκτωβρίου! Βέβαια μπέρδευα τις ημερομηνίες, ποια δηλαδή γιορτή γιορτάζουμε στις 25 και ποια στις 28. Κανένας φυσικά δεν το είχε καταλάβει, ούτε οι δασκάλοι μου, ούτε οι γονείς μου. Μέχρι που ο 6χρονος τότε αδερφός μου συμμετείχε στην πρώτη του σχολική γιορτή για την 25η και έτσι, με τη βοήθειά του, έμαθα να τις ξεχωρίζω μια και καλή. Ποτέ μου φυσικά δεν ξέχασα το επικριτικό του βλέμα! 

Είναι πράγματι όμως πολλοί αυτοί που ακόμη μπερδεύουν τις δύο γιορτές και δεν είναι «βαλμένοι» από το star ή άλλα κανάλια στο να προσποιηθούν κάτι τέτοιο ή τουλάχιστον όχι όλοι τους. Βρέθηκα σε συζήτηση για τον έξαλλο εθνικισμό που εμφανίζεται όλως τυχαίως σε εθνικές επετείους όταν μία ξανθιά κοπέλα απόφοιτη τμήματος του Α.Π.Θ. με ρώτησε όλο άγχος αν την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τον Αθ. Διάκο. Δεν κατάλαβα γιατί συγκεκριμένα τον Αθ. Διάκο πάντως σίγουρα κατάλαβα ότι δεν είχε ιδέα για το τι ακριβώς μιλούσαμε και ούτε ποτέ της κατάλαβε τι έγινε «τότε παλιά» όπως η ίδια έλεγε.

Είναι σημαντικό για μια γενιά που της έχουν κόψει όλα τα φτερά της να’ χει κάτι… για να ελπίζει. Και οι αγώνες αυτών των ανθρώπων όπως και αν μας διδάσκονται θα πρέπει να αποτελούν πηγή συζητήσεων μέσω των οποίων να πιστέψουμε στην δύναμη του πλήθους και τον αγώνα για την απελευθέρωση από τα όποια δεσμά μας, είτε αυτά λέγονται τούρκικος ζυγός, είτε Δ.Ν.Τ.. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, έμπνευση… και η ιστορία μας η ίδια σε συνδυασμό με τις βγαλμένες από τον λαό επαναστάσεις μπορούν να αποτελέσουν φιτίλι για νέες ελπιδοφόρες μάχες.



Bάλια Στουγιαντζίκη 






Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.







Σχόλια


matina papadopoulou στις 31/03/2011 21:25:01
euge paidi mou!! :)))