Ψηφιακή... ανασφάλεια;
Αναντίρρητα ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και βιώνουμε, όπως ποτέ πριν, ένα διαδικτυακό καθεστώς μιας παγκοσμιοποιημένης κοινότητας. Μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας και με τις ευλογίες πάντα του Διαδικτύου εκπαιδευόμαστε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, αστειευόμαστε, φλερτάρουμε και τελικά ζούμε!
Ο ιστότοπος του facebook κατάφερε μέσα σε ελάχιστο σχετικά χρονικό διάστημα να εγγράψει τους περισσότερους από εμάς στα μητρώα του και να εισχωρήσει δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Η εξοικείωση με αυτό, αλλά και με τον Κυβερνοχώρο εν γένει γίνεται ολοένα και πιο συχνή από όλες σχεδόν τις ηλικίες.
Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι που καιροφυλακτούν είναι δυστυχώς πολλοί την ίδια στιγμή που η ενημέρωση και κατ’ επέκταση η ασφάλεια των χρηστών κρίνεται ανεπαρκής. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο οι χρήστες του facebook είναι συχνά ανήλικοι. Φυσικά από τους διαδικτυακούς κινδύνους πλήττονται και οι ανενημέρωτοι ενήλικες που ως προς αυτό σε λίγα σημεία διαφέρουν από τα παιδιά, καθώς λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης πέφτουν θύματα εκβιασμού, διασυρμού, και σεξουαλικής παρενόχλησης.
Για την ασφάλεια, λοιπόν, των παιδιών και όχι μόνο, το Υπουργείο Παιδείας και το Χαμόγελο του Παιδιού προβαίνουν σε μια από κοινού συντονισμένη προσπάθεια που στόχο έχει, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, να προστατεύσει ενημερώνοντας από τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσουν η άγνοια ή η κακή χρήση της Τεχνολογίας διαταράσσοντας έτσι τόσο την ψυχική όσο και την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
Ένα πιο δυναμικό εγχείρημα ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό στην Βρετανία με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προκειμένου να μειωθούν και, αν είναι δυνατόν, να αφανισθούν τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και εκβιασμού συγκεκριμένα στον ιστότοπο του facebοok. Οι Βρετανικές Αρχές έχουν προβεί σε ένα πειραματικό προς το παρόν πρόγραμμα μέσα από το οποίο, αν και εφόσον υλοποιηθεί όπως προβλέπουν, θα είναι ένα πρώτης τάξεως μέτρο πρόληψης και ασφάλειας έναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα που δυστυχώς διαθέτει πολλές εκφάνσεις και αγγίζει ένα εύρος ηλικιών. Όλοι ομολογουμένως έχουμε ανάγκη μια τέτοια προστασία. Το εν λόγω φυσικά πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πειραματικά σε σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αγγλίας και αν απαντά επαρκώς στα ζητούμενα των οραματιστών του, θα εξαπλωθεί διεθνώς.
Ευχή όλων μας αυτά τα άκρως απαραίτητα εγχειρήματα να βρουν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας προκειμένου να παταχθεί το ηλεκτρονικό έγκλημα που υπάρχει όχι μόνο στο facebook, αλλά γενικά στο Διαδίκτυο.
Όλγα Μάμαλη
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια...
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.