Youropia Flag

Περί συνωμοσιολογίας και άλλων δαιμονίων


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε ένα σωρό αναλύσεις και σενάρια για το πολυθρύλητο δημοσιονομικό χρέος και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από ξένους τραπεζικούς ομίλους και οίκους αξιολόγησης.


Ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να ερμηνεύσει τα βαθύτερα αίτια της οικονομικής κρίσης, κατέφυγε στα παγιωμένα συνωμοσιολογικά στερεότυπα που καλλιέργησαν, ως επί το πλείστον, διάφοροι lifestyle τηλεαστέρες, λάτρεις της συνωμοσιολογίας και των εθνο-μεταφυσικών αναφορών. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, αναδύεται στην επιφάνεια το διαρκές φοβικό σύνδρομο αρκετών κατοίκων αυτής της χώρας: ότι τα σκοτεινά κέντρα της Νέας Τάξης πραγμάτων σχεδιάζουν την οικονομική, πολιτική και πνευματική εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Οι πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που ευδοκίμησαν στον τόπο μας, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους, στηρίζονταν στην υποψία ότι οι πολιτικό-οικονομικές μεταβολές είναι αποτέλεσμα μιας εβραϊκής ή κομμουνιστικής συνωμοσίας. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια έξαρση της συνωμοσιολογίας, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και της γενικευμένης κρίσης. H αρχή έγινε με την δήθεν δήλωση του Χένρυ Κίσινγκερ περί “δυσκολοκυβέρνητου ελληνικού λαού”, ο οποίος πρέπει να πληγεί στη γλώσσα και στη θρησκεία για να μην έχει δυνατότητα ιστορικής ανάπτυξης. H δήλωση, παρά το μυθοπλαστικό της πλαίσιο, απασχόλησε, ως αξιόπιστο ντοκουμέντο, τα ΜΜΕ και διάφορους αναλυτές και σχολιαστές και, μάλιστα, συνεχίζει να απασχολεί παρά την αποδεδειγμένη πλαστότητά της. 

Στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες μπαρούφες: η ύπαρξη μιας διεθνούς συνωμοσίας καταστροφής της Ελλάδας, ο Παπανδρέου και ο Τσίπρας είναι πράκτορες ξένων συμφερόντων, πίσω από τις αποκρατικοποιήσεις κρύβεται η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, μυστικοί ψεκασμοί από αεροπλάνα κ.ά. Τα πράγματα στο διαδίκτυο, εντούτοις, είναι ακόμα χειρότερα! Πολλοί συντηρούν σενάρια βγαλμένα από την αποκάλυψη του Ιωάννη. Πίσω από τα γεγονότα κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις που σχεδιάζουν ένα νέο Αρμαγεδδών, έτοιμο να υποτάξει την πίστη και την πατρίδα. 

Μια ιδιαίτερη πτυχή των συνωμοσιολογικών θεωριών, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη χώρα μας, είναι ο αντισημιτικός χαρακτήρας που προσδίδεται στις υποψίες και στους ψιθύρους των κάθε λογής συνωμοσιολόγων. Τα βασικά αντισημιτικά στερεότυπα αναπαράγονται μέσα από τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, που συνεχίζουν να περιφέρονται στο δημόσιο λόγο παρά την πλαστότητά τους, μέχρι τα αντισημιτικά μανιφέστο του Κ. Πλεύρη, «δεξί χέρι» του Καρατζαφέρη. Πρέπει να επισημάνουμε πως κάθε χώρα του δυτικού κόσμου κατακλύζεται από γραφικές και φαντασιόπληκτες παλαβομάρες. 
 
Ωστόσο, στην χώρα μας τέτοιου είδους πληροφορίες, περί σατανικών σχεδίων του σιωνιστικού τραπεζικού συστήματος κατά του έθνους, καταπίνονται αμάσητα από πλήθος συμπολιτών μας. Αν σκεφτούμε πως ο ναζισμός στήριξε την ιδεολογία του πάνω σε μια θεωρία συνωμοσίας που στοχοποίησε και δαιμονοποίησε έναν ολόκληρο λαό, τότε μπορούμε να φανταστούμε πόσο επικίνδυνες είναι παρόμοιες τακτικές που παγιώνονται από την ελληνική ακροδεξιά κατά των μεταναστών. Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναπαράγουν μερικοί κύκλοι, άσχετα με τον χαρακτήρα τους, απελευθερώνουν το φόβο και το μίσος, το οποίο εν τέλει στρέφεται κατά αδύναμων ομάδων, ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας, σε γενικές γραμμές, δημιουργούνται προκειμένου να υποκαταστήσουν τις ορθολογικές αναλύσεις και ερμηνείες ενός γεγονότος, αφού, σύμφωνα με τους λάτρεις τους, αυτές αποκρύπτουν την αλήθεια, τις περισσότερες φορές δεν πείθουν, ενώ άλλες φορές είναι ανύπαρκτες. Το πρόβλημα, για τη χώρα μας, έγκειται στο γεγονός ότι από τη μια υπάρχουν πολιτικές και πνευματικές ομάδες που διαμορφώνουν τις θέσεις τους στη βάση μιας συνωμοσιολογίας, σύμφωνα με την οποία, κάποιοι νεοταξικοί «μπαμπούλες» ξημεροβραδιάζονται σχεδιάζοντας την καταστροφή της Ελλάδας. Από την άλλη μια σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα της επαρχίας και των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων των πόλεων, έχει οδηγηθεί, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσής, στην αβασάνιστη αποδοχή αυτών των απόψεων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αισθήματα μεγαλομανίας και ρατσιστικής μισαλλοδοξίας.

Το συνωμοσιολογικό φαινόμενο αρκεί, λοιπόν, για να διαπιστώσουμε την εντυπωσιακή έλλειψη αυτογνωσίας πολλών κατοίκων αυτής της χώρας. Κλεισμένοι ερμητικά στον εαυτό τους και στην μεγαλομανία τους ερμηνεύουν την ελληνική πραγματικότητα, των λουκέτων, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, με συνωμοσιολογικούς όρους. Ταυτόχρονα, συντηρείται το ψυχωτικό σύνδρομο του αθώου Έλληνα που πέφτει θύμα των κακών της παγκόσμιας ανθελληνικής κοινότητας ( Μασώνοι, Τέκτονες, Σιωνιστές, Ιλλουμινάτοι, Νεφελίμ κ.ά.). Οι μύθοι και τα ψέματα των κάθε λογής συνωμοσιολόγων  αποπροσανατολίζουν επιμελώς τους συμπολίτες μας από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας. 

Με μια απαραίτητη στοιχειώδη ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις, θα διαπιστώσουμε ότι η εξάπλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης δεν είναι μια σκοτεινή διαδικασία που εξαρτάται από παραθρησκευτικές σέκτες, που ως στόχο έχουν να καταστρέψουν την Ελλάδα. Αρκεί να δούμε τις παρόμοιες, εξίσου δύσκολες, καταστάσεις που επικρατούν στη μεσογειακή γειτονιά μας, για να διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Ζούμε μια δομική κρίση του καπιταλισμού, η οποία πρέπει να ειδωθεί ως παρότρυνση κοινωνικής σκέψης και δράσης, μακριά από τις καχυποψίες και τα μίση που γεννούν οι θεωρίες συνωμοσίας και ο εθνο-μεταφυσικισμός.
 
 
Του Άκη Βαρβαρήγου 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Σωτηρία Βασιλείου στις 09/10/2012 23:36:04
Και στον αντίποδα των δαιμόνων, παλαιών και καινών... οι Αγαθάγγελοι, τα ξανθά γένη, οι Κινέζοι, οι παλαιές μετοχές και ο θησαυρός του Καναδά... οι σωτήριες παρεμβάσεις, οι από μηχανής θεοί. Μυθολαγνεία? Απελπισία? Ραστώνη? Ευθυνοφοβἰα? Όλα αυτά μαζί... συσπειρωτικά γνωρίσματα μιας ετερόκλητης μάζας που απλά πραγματοποιεί απόδραση από τη λογική.