Youropia Flag

Ο δεκάλογος του απολιτικού φοιτητή


Τι σημαίνει απολιτικός φοιτητής; Μήπως είμαι εγώ ή ακόμα και οι φίλοι μου; Βοηθάω το σύστημα να με καταδυναστεύει χωρίς να το ξέρω; Ίσως κάποιοι να έθεσαν αυτά τα ερωτήματα κι άλλοι να μην ασχολήθηκαν ποτέ.


Για να καταλάβουμε κάποιους πιστούς έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε την αγία γραφή ή το κοράνι. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Για αυτό λοιπόν, θα το δημιουργήσουμε ευθύς αμέσως. Δεν είμαι ο Μωυσής, ούτε αυτές τις σκέψεις μου τις στέλνει ο Θεός. Είμαι απλά κάποιος που δε διεκδικεί το αλάθητο και αναρωτιέται για πολλά. Πριν ξεκινήσω, να ξεκαθαρίσω ότι οι απολιτικοί φοιτητές διακρίνονται σε δυο κατηγορίες. Κάποιοι είναι κομματικοποιημένοι ως το κόκκαλο, ενώ άλλοι είναι παθητικοί δέκτες ερεθισμάτων και αποφάσεων. Κάποιοι αλιεύουν ψήφους με γλυκόλογα και συνθήματα, ενώ οι υπόλοιποι κρύβονται στη λέσχη ρουφώντας το καφέ τους. Ας μαντέψουμε λοιπόν αυτά που σκέφτονται: 

1) Τα πολιτικά τους κριτήρια είναι απλοϊκά. Οι λόγοι που αποφασίζουν να ψηφίσουν ένα κόμμα στη σχολή είναι από φαιδροί μέχρι γελοίοι. Σου δικαιολογούν την επιλογή τους λέγοντας πως το αντίστοιχο κόμμα ψηφίζει η οικογένεια τους. Ακόμα ότι τα παιδιά της παράταξης που υποστηρίζουν, είναι περισσότερο συμπαθητικά και ευγενικά από τις άλλες παρατάξεις. 

2) Δε τους ενδιαφέρει να αναπτύξουν τη σκέψη τους. Το θεωρούν περιττό. Μελετάνε την ύλη της εξεταστικής  μόνο για να περάσουν τα μαθήματα. 

3) Είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που δε νιώθουν σιγουριά με τον εαυτό τους. Δεν έχουν μάθει να σκέφτονται και να πράττουν αυτοβούλως. Τις περισσότερες φορές προπαγανδίζουν απόψεις παλιότερων στελεχών ή δε συμμετέχουν στα κοινά, φοβούμενα να εκτεθούν. 

4) Έχουν μια μικροαστική αντίληψη για τα πράγματα. Προσπαθούν να βολευτούν με κάθε τρόπο. Τους απασχολεί μόνο το συμφέρον τους. Όταν θα γεράσουν, θα ωραιοποιήσουν καταστάσεις όπως η πλειοψηφία των υποταγμένων ανθρώπων. 

5) Η μεγαλύτερη προσδοκία τους είναι να βρουν μια δουλειά. Δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο. Δε θα σου αναφέρουν πως επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο. Έχουν σκοτώσει το όνειρο μέσα τους. 

6) Ενθουσιάζονται συνήθως γρήγορα χωρίς να το σκεφτούν ιδιαίτερα. Μαγεύονται από τη δράση της ομάδας, δίχως να τους νοιάζει το περιεχόμενο της ιδεολογία τους.

7) Οι περισσότεροι δεν διαβάζουν βιβλία. Κάποιο μικρό ποσοστό διαβάζει όσα βιβλία τους επιβάλλει το κόμμα. 

8) Στις εκλογές της σχολής φορούν πολύχρωμες στολές και νιώθουν περήφανοι για την κομματική τους ένταξη. Κάποιοι άλλοι θα προτιμήσουν να πάνε για μια βουτιά στην παραλία. Θα εκλογικεύσουν τα πάντα με παιδικό τρόπο, λέγοντας πως όλοι είναι ίδιοι. Θα έχουν την ψευδαίσθηση πως επαναστατούν αλείφοντας το κορμί τους με λάδι. 

9) Δεν αμφισβητούν, ούτε έχουν κριτική σκέψη. Φοβούνται τις ανατροπές και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Δε ρωτούν ποτέ δεύτερη φορά για κάτι. Τα θεωρούν όλα δεδομένα στη ζωή τους.

10) Κάθε φορά που διαβάζουν παρόμοια άρθρα δε σκέφτονται πότε τον εαυτό τους, αλλά τους άλλους.  

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Να θυμάστε όμως κάτι τελευταίο. Απολιτικός φοιτητής δε γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Άρα υπάρχουν πιθανότητες να αλλάξεις, αρκεί να το θελήσεις….  
 
 
Του Γιάννη Αγγελή 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...