Youropia Flag

Παιδεία: ώρα για δράση (καταλήψεις) το κακό (Άννα) θα περάσει!


Απολογισμός ενός καλοκαιριού... Φαίνεται δύσκολο και όμως είναι πολύ εύκολο για μένα. Πέρασε υπερβολικά πολύ γρήγορα και άφησε λίγες και καλές αναμνήσεις.


Λίγοι και σπουδαίοι φίλοι, όμορφες διακοπές, αναθεωρήσεις και αλλαγές γενικώς. Κάποια πράγματα στη ζωή μου άλλαξαν, κάποια άλλα όμως στο πανεπιστήμιο δε θα αλλάξουν ποτέ. Τα ίδια μυαλά, οι ίδιες αντιλήψεις, οι ίδιες απαράδεκτες συμπεριφορές που γνώρισα σαn πρωτοετής, συμπεριφορές που απλά ντροπιάζουν. 

Σχόλια εδώ ειδικά για τον νόμο της κα Διαμαντοπούλου μην περιμένετε, όλοι γνωρίζουν περίπου τι περιέχει, ποιους θίγει και ποιους όχι. Αυτό που θέλω να σημειώσω εδώ είναι οι απαράδεκτες συμπεριφορές συμφοιτητών μου. Πιστεύω μας υποβαθμίζει όλους το γεγονός ότι διανύουμε τη δεύτερη εικοσαετία μας και το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε καλά είναι να συμπεριφερόμαστε σαn αυτούς που κοροϊδεύουμε. Σχόλια και χαρακτηρισμοί μεταξύ των απλών φοιτητών, παρατάξεων και φοιτητικών ομάδων έδιναν και έπαιρναν, συμπεριφορές απαράδεκτες, διάλογος μηδέν και η ουσία;

Βλέπω ότι μας έχουν μεγαλώσει με λάθος πρότυπα. Να μη σεβόμαστε ελεύθερα τη γνώμη και τη διαφορετικότητα του άλλου, να μην μπορούμε να ανεχτούμε μία άλλη πολιτική άποψη και φυσικά ας μη μιλήσω για την υπομονή. Απλούστατα δεν υπάρχει υπομονή, ούτε καν στους νέους ανθρώπους. Που είναι το μέλλον που θα χτίζαμε παρέα, τα όνειρα που πολλοί από εμάς μοιραζόμαστε σε αυτόν τον τόπο; Τι κάνουμε και που βαδίζουμε; Αντί να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε θετικά και ήρεμα, μιας και πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, καθόμαστε και καβγαδίζουμε. Ίσως να είμαι πολύ ρομαντική και να τα λέω αυτά, ίσως πολλοί βιαστούν να πουν "η καλοβολεμένη" και "τέτοιες εποχές δε χωράει η υπομονή όταν ξεπουλούν το μέλλον μας".  Εγώ όμως λέω ότι το μέλλον είναι στα χέρια μας, εμείς το αφήσαμε στα χέρια άλλων, γιατί απλά έτσι μας έμαθαν.

Ακούω καταλήψεις παντού και ξέρω ότι απορώ για άλλη μία φορά. Στο βωμό ανώτερων συμφερόντων θυσιάζεται άλλη μία εξεταστική, άλλο ένα εξάμηνο. Νομίζω πολλοί υποπτεύονται ότι οι περισσότερες καταλήψεις δεν έγιναν με δημοκρατικούς τρόπους. Καθηγητές και πρυτάνεις είχαν τον πρώτο λόγο, προκειμένου να "πιέσουν" την κυβέρνηση για το νεοψηφισμένο νόμο. Σχόλια δε χωρούν και φυσικά δεν έγινε σε όλες τις σχολές έτσι. Στην πλειοψηφία τους όμως αυτές οι συμπεριφορές ήταν πραγματικότητα. Κομματικές παρατάξεις σε συνεργασία με "ανώτερους" εκπαιδευτικούς αποφάσισαν για τον μέλλον των άλλων. Αυτών που πασχίζουν να τελειώσουν μία σχολή και που απλά θέλουν να ενσωματωθούν από την αγορά εργασίας. Κανείς δεν το καταλαβαίνει. Όλοι μιλούν για ανευθυνότητα. Το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο δε θα το κρίνω εγώ φυσικά, αλλά το μέλλον. Αυτά που κάνουμε τώρα πόσο θα τα μετανιώνουμε και για πόσο ακόμη θα τα πληρώνουμε.  

Η "Παιδεία" για μένα ήταν πάντα πράγμα ιερό. Και ιδιαίτερα οι σπουδές όταν γίνεται εις βάρος των γονιών μας, οι οποίοι στερούνται καθημερινά για να μπορούμε εμείς να σπουδάζουμε και όχι να κάνουμε κατάληψη κάθε λίγο και λιγάκι. Μη με κολλήσετε στον τοίχο, ξέρω ότι αυτά που λέω δεν αρέσουν, απλά νιώθω την ανάγκη να εκφραστώ αληθινά και ειλικρινά. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να λυθούν στους κόλπους των πανεπιστημίων, των πανεπιστημιακών και πολύ περισσότερο των φοιτητών. Η σιγουριά που κάποιοι είχαν έως τώρα χάνεται, τα προνόμια και οι μη αξιολογήσεις έρχονται προμηνύοντας το τέλος τους. Ο νόμος και ο κάθε νόμος δύσκολα θα αλλάξει κάποια δεδομένα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όσο προχωρημένος και αν είναι. Η αλλαγή είναι στο χέρι μας, ας μην αναλωνόμαστε λοιπόν σε μικρότητες και πολιτικά τερτίπια.
Βασιλική Γρίβα


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Trakkonball στις 16/09/2011 13:06:33
έλεος πια μ' αυτά τα άρθρα -σελίδες από κοριτσίστικο ημερολόγιο. Έχετε παρουσιάσει και καλύτερα δείγματα ως youropia. φιλικά
Βαρόfski στις 15/09/2011 18:57:11
"Και ιδιαίτερα οι σπουδές όταν γίνεται εις βάρος των γονιών μας" Σπουδάζεις για να καλυτερεύσεις τον εαυτό σου κι όχι για να επιβαρύνεις κάποιον. Αν εσύ βλέπεις έτσι τα πράματα τότε η όλη σου παρουσία ακαδημαϊκά, αλλά κυρίως επαγγελματικά θα είναι ένα βάρος, εφόσων αυτό δεν αποτέλεσε επιλογή σου. Με αυτήν την λογική βάρος ήσουνα από πάντα για τους γονείς σου όταν ήσουνα μαμ κακά και νάνι. Τους ρώτησες ποτέ, αν κλείναν μάτι μεχρι να μεγαλώσεις?