Youropia Flag

Οι Αρχές, το «Κίνημα» και η καλή ζωή


Βήμα το βήμα δημιουργώ μια εικόνα της επικρατούσας κατάστασης στο μυαλό μου… Είμαι σε μια χώρα που βρίσκεται, μάλλον, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Οι Αρχές προσπαθούν να διαλύσουν όλες τις ομάδες της Αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα του μονόδρομου, της «σωτηρίας». Η ομάδα που «προστατεύει» εμένα κι αρκετούς άλλους, είναι, ίσως, παρακλάδι μιας «παράνομης» οργάνωσης την οποία και αποκαλούν το «Κίνημα». Μόνο αυτό, άκουσα να λένε, έχει τη δυνατότητα να καταφέρει αληθινά πράγματα σε αυτό το καθεστώς…

Η εικόνα της συγκεκριμένης πόλης, όπου και βρίσκομαι, θα μπορούσε να είναι γοητευτική. Μα εξαιτίας της φτώχιας… της περιοχής, η πρώτη τελικά δεν κατάφερε να εξελιχθεί από την περίοδο της τελευταίας της άνθησης, που κατά την εκτίμησή μου θα ήταν κάπου στο… Το αποτέλεσμα πάντως δεν είναι διόλου κακό. Αντίθετα, θα το χαρακτήριζα γραφικό, ακόμη και με εκείνους τους τουρίστες που καμαρώνουν για τους ανέγγιχτους… από το χρόνο προορισμούς που ανακαλύπτουν. Ίσως και να ήθελα να πάω στην Αγγλία, όπου θα μπορούσα να κάνω βόλτες ανέμελη στα πάρκα, να πίνω τσάι και να βλέπω τηλεόραση. 

Μα η τηλεόραση έχει γίνει η μπέιμπι-σίτερ του κόσμου ολόκληρου. Κι εσύ που την παρακολουθείς είσαι το μωρό. Όχι εσύ μόνο, όλοι μας. Κι αν αισθάνεσαι πως δεν έχεις ακόμη αναπτύξει νηπιακά χαρακτηριστικά εξαιτίας της, επέλεξε να διαβάσεις ένα βιβλίο. Ναι, ξέρω. Η πρώτη δεν αντιπροσωπεύει την υψηλή κουλτούρα κι εσύ δεν μπορείς να καις πυρηνικά καύσιμα όλη την εβδομάδα. Θέλεις, μερικές φορές, να πας και τσουλώντας. Ξέρεις όμως πως τα βιβλία γεννάνε ιδέες; Πως οι ιδέες σε κάνουν να σκέφτεσαι; Το να σκέφτεσαι σε κάνει να αναρωτιέσαι.., μήπως αυτές οι ρημάδες οι Αρχές κυβερνούν τελικά την χώρα προς το δικό τους συμφέρον, παρά προς το δικό σου; 
 
Ίσως τελικά και να είναι καλύτερα να κοιτάζεις το ντουβάρι. Γιατί όταν το κοιτάς, κάνεις τις δικές σου σκέψεις. Αν κοιτάς την τηλεόραση, κάνεις τις σκέψεις του κράτους. Και αν δεν είναι του κράτους, είναι εκείνων των εταιριών που θέλουν τα λεφτά σου. Οπότε μιλάμε για μη σκέψεις.

Πριν από λίγα χρόνια, λοιπόν, θα κακάριζα σαν κότα στο άκουσμα και μόνο μιας φράσης όπως το «φως της γνώσης».  Σήμερα, δεν το βρίσκω καθόλου, μα καθόλου αστείο. Διψάω τόσο για «φως», που σκέφτομαι πάντα το χάραμα μιας μέρας άλλης, μια μέρας αλλιώτικης… Κι έτσι τώρα είναι που καταλαβαίνω τι πραγματικά είναι οι Δάσκαλοι. Γιατί αν θυμηθώ τα μαθητικά μου χρόνια, θα σου μιλήσω και για πρόσωπα αξιολύπητα που επειδή δεν τα κατάφερναν με τον κόσμο των μεγάλων, απευθύνθηκαν στον κόσμο εκείνο με τα κοντά ανθρωπάκια. Έτσι, μπας και γίνουν εκείνοι ψηλοί. 

Οι Δάσκαλοι, λοιπόν, έχουν μιαν αποστολή. Είναι οι φανοστάτες στον κόσμο των σκιών που προσπαθούν να φωτήσουν όλους όσους βρίσκονται στο σκοτάδι. Δε φιλοδοξούν κάτι, παρά να κρατήσουν το φως της γνώσης αναμμένο και να το μεταδώσουν από μια φλόγα σε όσο το δυνατόν περισσότερα μυαλά, μιας και τα μαύρα σύννεφα τριγυρνούν συνέχεια… 

Άκουσα, λοιπόν, να λένε πως το «Κίνημα» αυτό δεν έχει Δάσκαλο και πως κυνηγά, αυτό που όλοι κυνηγούν σε όλες τις αγνώμονες τάξεις του κόσμου: Την καλή ζωή. Άκουσα πως μοναδικός κοινός στόχος των ανθρώπων του κινήματος είναι και πάλι η ζωή… που όντας σύντομη, πρέπει να την ζήσουν καλά. Μα φοβάμαι, πως όταν στερέψει ο θυμός από τον οποίο και διακατέχονται τώρα, όχι μόνο θα πάψουν να υπερασπίζονται εμάς, μα και τον εαυτό τους τον ίδιο, φτάνοντας απλά στο σημείο να ρωτήσουν: Και τώρα; Πώς να ζήσω τη ζωή μου; Καλά είναι η απάντηση. Απάντηση όμως που δεν απορρέει από το «φως» κανενός Δασκάλου, απάντηση που δεν πολυστέκει για ιαχή μιας Επανάστασης, αν και δεν άκουσα κανέναν να μιλά για Επανάσταση. 

Γι’ αυτό σου λέω. Προσοχή με την καλή ζωή, προσοχή με την νίκη του κάθε κινήματος… Προσοχή με όλες εκείνες τις ιστορίες που καταλήγουν στον ήχο του χειροκροτήματος. Γιατί το τέλος είναι πάντα διαφορετικό. Το χειροκρότημα σβήνει, ο θίασος διαλύεται και η ζωή συνεχίζεται. Προσοχή με τη δόξα, προσοχή με την αναγνώριση. 



Iωάννα Μ. Κωστοπούλου






Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.







Σχόλια


jack στις 12/09/2011 16:29:51
αν ηταν εκθεση στο γυμνασιο θα επαιρνες ενα μπραβο για το λεξιλογιο αλλα θα εγραφε απο κατω με κοκκινο στυλο "ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ" αυτο
X στις 20/07/2011 13:45:03
Σορρυ αλλά απλά "dislike"
ΓΙΑΝΝΗΣ στις 02/07/2011 02:30:26
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ. ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΤΙ ΣΑΦΕΣ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Teo στις 01/07/2011 12:17:16
Kalo..se vazei se skepseis.