Youropia Flag

Ανα-γέννησις…


Πόσες και πόσες φορές έχουν βγει από τα στόματα των κατοίκων αυτής εδώ της ταλαίπωρης χώρας, φράσεις που μιλούν για ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό; Άπειρες.


Η ανάγκη για αλλαγή κι αναγέννηση; Διάχυτη. Το ελληνικό πρόβλημα δεν αποτελείται μόνο από το οικονομικό κομμάτι, αλλά κυρίως από την ελληνική νοοτροπία. Η απόδοση στο να κάνουμε ξανά τα ίδια τα επόμενα 20 χρόνια είναι 1,10…

Ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν αισθανθήκαμε Ευρωπαίοι. Λούμπεν πολιτικοί και κωλοτούμπεν πολιτικάντηδες, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουν τη θεία μου την Τασούλα στο νησί πως τώρα πλέον προοδεύουμε και υιοθετούμε νεωτεριστικά μοντέλα ανάπτυξης. Τα κατάφεραν. Αυτό που δεν κατόρθωσαν όμως, είναι να την πείσουν πως μπορούμε ΌΝΤΩΣ να λειτουργήσουμε σαν τους άλλους της ευρωζώνης.

Σαν άλλοι θεατρίνοι προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις, μιμούμενοι στην ουσία, τη γαλλική φινέτσα και τη γερμανική πειθαρχία. Υιοθετώντας πρότυπα ευρωπαϊκού αέρα, όχι μόνο δεν εκσυγχρονιστήκαμε, αλλά μπλεχτήκαμε σαν άλλη Αριάδνη σε ένα λαβύρινθο ξεχνώντας τον μίτο. Ούτε που θυμόμαστε για ποιες καινοτομίες κινήσαμε. Κι η έξοδος μοιάζει στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. 

Η δομή του ελληνικού κράτους αυτή τη στιγμή είναι σαν όλης της Γηραιάς Ηπείρου. Νοσεί. Για αυτό και κυκλοφορούν και διάφοροι μηχανισμοί στήριξης, ως «παυσίπονα» για αυτή την παθογένεια. Μα να! Δες το Γερμανό. Αν είχε αρρωστήσει αυτός θα είχε βάλει μπροστά τη στυγνή λογική του, θα ακολουθούσε αυστηρά ένα σύστημα κανόνων και μέσα σε ένα προκαθορισμένο από τον ίδιο διάστημα θα είχε γίνει περδίκι, προσέχοντας μην ξανακυλήσει. Εγώ γιατί δεν μπορώ;

Η απάντηση είναι απλή. Το ελληνικό μυαλό δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Καλώς ή κακώς γουστάρει που θέλει ανεξαρτησία. Τέτοια βιώματα έχει. Θέλει να ελίσσεται μέσα σε νομοτελειακές δομές κι όχι να εγκλωβίζεται σε ανούσια γραφειοκρατικά γρανάζια. Θέλει η ατομικότητά του να ξεδιπλωθεί σε ένα πλαίσιο ελευθερίας, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει. Να ανοικοδομήσει ότι έχει γκρεμιστεί. Η ελληνική νοοτροπία δεν αλλάζει. Μπορούν όμως όλα όσα θεωρούνται αρνητικά στοιχεία της, να λειτουργήσουν ως πλεονεκτήματα για μια κοινωνία που θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της. 



Νίκη Αξιώτη
 






Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.







Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...