Youropia Flag

Εθνική επέτειος. Ας μάθουμε και ας γιορτάσουμε πραγματικά.


25η Μαρτίου. Γυρίζω πίσω στο χρόνο και προσπαθώ να θυμηθώ τις πρώτες μου παρελάσεις. Το μόνο που μου έρχεται αυτή την στιγμή στο μυαλό, είναι εικόνες ωραίες. Καμία αρνητική σκέψη και απέχθεια για την εθνική επέτειο. Μόνο νοσταλγία για μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα με κόσμο στο χωριό, χειροκροτήματα και χαμόγελα κατά την διάρκεια της παρέλασης.


Για κάποιον λόγο έχω συνδέσει στο νου μου αυτήν την ημέρα με την αρχή της άνοιξης! Έτσι, η 25η Μαρτίου είναι μια ξένοιαστη ημέρα… Μια εθνική γιορτή που διαρκεί όσο και η παρέλαση, μια αργία με αρκετό ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το γυμνάσιο. Από εκεί και πέρα μπορώ να πω ότι το μόνο που θυμάμαι είναι να με έχουν βάλει στο τριπάκι ενός ανούσιου προβληματισμού. Για ποιό λόγο υπάρχει η παρέλαση και γιατί την κάνουμε; 
 
Μέσα από αυτόν, λοιπόν, τον προβληματισμό συνήθως οδηγείσαι σε μια ψευδαίσθηση: δεν ανήκω στην μάζα, δεν κάνω ό,τι μου λένε, δεν υποστηρίζω την παρέλαση, μια εθνικιστική γιορτή… Αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι μέσα από τέτοιες σκέψεις καταλήγεις σε μια δεύτερη μάζα που μάλιστα δεν ξέρει ή δεν αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο διαφωνεί και διαμαρτύρεται.

Εγώ πάντως δεν σκοπεύω να κρίνω κανέναν. Ούτε αυτούς που υποστηρίζουν την παρέλαση και την γιορτή, ούτε αυτούς που την κατακρίνουν. Δυστυχώς βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις και οι δύο απόψεις καταλήγουν στα άκρα. Εγώ το μόνο που έχω να πω επί του θέματος είναι να κάνει ο καθένας αυτό που θέλει χωρίς να τον καθοδηγούν. Αν έπρεπε να καταργηθεί η παρέλαση θα είχε καταργηθεί ήδη και δεν θα το συζητούσαμε ακόμα. Υπάρχουν πολλοί που γουστάρουν και θέλουν να κάνουν ή να παρακολουθούν την παρέλαση και να τιμούν την γιορτή -και όχι γιατί είναι εθνικιστές ή δεν γνωρίζουν όσα θα έπρεπε – και υπάρχουν και αυτοί που καλώς ή κακώς προτιμούν να απέχουν. Γιατί δεν σεβόμαστε τις απόψεις και των δυο και να συνεχίζει να υπάρχει ο θεσμός ή η παράδοση ή όπως θέλετε πείτε το γι' αυτούς που την υποστηρίζουν; Είναι πολύ απλό. 

Κάθε χρονιά τα ίδια και τα ίδια. Καθόμαστε και συζητάμε 3-4 μέρες πριν και μετά την 25η για το νόημά της και μετά την αφήνουμε στην άκρη μέχρι την επόμενη χρονιά. Μα δεν το βλέπει κανείς ότι κολλάμε στις λεπτομέρειες και ξεχνάμε την ουσία; Ας σταματήσουμε να διαφωνούμε χωρίς λόγο και ας γιορτάσουμε την τόσο σημαντική ελευθερία μας που μόνο όταν την χάνουμε καταλαβαίνουμε την πραγματική της αξία. Την ώρα που άλλοι παλεύουν και πολεμάνε στην κυριολεξία γι’ αυτήν την θεμελιώδη αρχή, εμείς καθόμαστε και συζητάμε για το αν θα πρέπει να γιορτάζουμε που την έχουμε, χωρίς όρους και βοήθεια, γιατί η παρέλαση προβάλει ναζιστικά ιδεώδη ή γιατί είναι εθνικιστική και σπαταλάμε χωρίς λόγο πολλά χρήματα και τέτοιες χαζομάρες. 

Ας πάψουμε να κρίνουμε ο ένας τον άλλο και να παριστάνουμε τους ξερόλες. Ας ψάξουμε να βρούμε το ουσιαστικό νόημα των εθνικών μας επετείων χωρίς να αλλάζουμε την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς ή να είμαστε υπερβολικά καχύποπτοι απέναντι σ’ αυτούς  που την έχουν γράψει για μας. Σημασία δεν έχει αν υπήρχαν τελικά κρυφά σχολιά ή όχι, ούτε αν οι Έλληνες είχαν εθνική ταυτότητα και συνείδηση πριν την Τουρκοκρατία. Μπορούμε να διδασκόμαστε την σωστή έκδοση της ιστορίας μας χωρίς μεροληψίες και έτσι να μάθουμε να εμπιστευόμαστε αυτούς που μας την μαθαίνουν; Γίνεται να ξέρουν να απαντούν τα παιδιά στις παρελάσεις και στις γραφικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων… τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου; Να κατανοήσουν την σημαντικότητα των αποτελεσμάτων των σημαντικών αυτών ιστορικών γεγονότων; Να σταματήσουν να μισούν τους Γερμανούς και τους Τούρκους και να ρίξουν τις ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους των θλιβερών γεγονότων που αποτέλεσαν μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία; Αν καταφέρουμε αυτά τα μικρά και λίγα πράγματα τότε θα έχουμε ανακαλύψει το παρελθόν μας και δεν θα χρειάζεται να αναρωτιόμαστε αν πρέπει να γιορτάζεται μια εθνική επέτειος και αν την γιορτάζουμε σωστά.

 

 

Μυρίσκος Άρης 


 
 


Αφήστε το σχόλιό σας

Το σχόλιό σας αποθηκεύτηκε με επιτυχία!
Μόλις ελεγχθεί από το διαχειριστή θα δημοσιευτεί.Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια...